Ο Βρετανός υπ. Ασφαλείας απορρίπτει την ταυτοποίηση Ρώσων πίσω από την υπόθεση Σκριπάλ

Ο Βρετανός υπ. Ασφαλείας απορρίπτει την ταυτοποίηση Ρώσων πίσω από την υπόθεση Σκριπάλ
epa06897682 (FILE) - Military in protective clothing prepare to remove vehicles from a car park in Salisbury, Britain, 11 March 2017 (re-issued 19 July 2018). British media reports on 19 July 2018 state the British police have identified a number of Russians that they suspect of being behind the attack in March where Novichok nerve agent was used against former Russian spy Sergei Skripal and his daughter Yulia. EPA/NEIL HALL

«Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε ο Μπεν Ουάλας στο Twitter.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, και πρόκειται για Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τες «άγρια σπέκουλα».

«Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε ο Μπεν Ουάλας στο Twitter, σχολιάζοντας την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.

Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ εμπλέκονται αρκετοί Ρώσοι πολίτες, αναφέρει το πρακτορείο Press Association, εξ ου και αναζητούν περισσότερους από έναν ύποπτο.

Πηγή που έχει γνώση των ερευνών δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έχουν αναγνωρίσει τους δράστες της επίθεσης μέσω κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και το έχουν διασταυρώσει με στοιχεία ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα εκείνη την περίοδο. «Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι δράστες είναι Ρώσοι», επιβεβαίωσε η συγκεκριμένη πηγή στο πρακτορείο.

«Οι ερευνητές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν τους υπόπτους για την επίθεση με Novitchok μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, συγκρίνοντας το οπτικό υλικό με τους φακέλους ανθρώπων που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην χώρα», δήλωσε πηγή που προέρχεται από τις υπηρεσίες της έρευνας. «Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, ενόσω ανοίγει η έρευνα για τη 44χρονη Νταόυν Στάρτζες, η οποία πέθανε στις αρχές Ιουλίου, οκτώ ημέρες αφότου ήρθε σε επαφή με τη νευροπαραλυτική ουσία.

Ο σύντροφός της, ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, ο οποίος επίσης ήρθε σε επαφή και δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Αμφότεροι εκτέθηκαν στην τοξική ουσία στην ίδια περιοχή, στο Σάλσμπουρι, όπου τον περασμένο Μάρτιο είχαν επίσης δηλητηριαστεί οι Σκριπάλ.

Το μπουκάλι του αρώματος που περιείχε το Νοβιτσόκ είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ο Τσάρλι Ρόουλι, δήλωσε στο BBC ο αδελφός του. Ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Εκτιμάται ότι η Στάρτζες εκτέθηκε σε ποσότητα τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, αναφέρει το Press Association.

Οι αστυνομικές αρχές επικεντρώνονται στο σενάριο βάσει του οποίου η ουσία βρισκόταν σε πεταμένο μπουκάλι αρώματος, το οποίο βρήκε το ζευγάρι σε κάποιο πάρκο του Σάλζμπουρι ή άλλου και στη συνέχεια η γυναίκα ψέκασε το Νοβιτσόκ απευθείας στο δέρμα της.

Πιθανολογείται ότι τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να εντοπίσουν που είχε πεταχτεί το μπουκάλι, ώστε να επικεντρώσουν τις έρευνες σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ή ακόμη και να μπορέσουν να εντοπίσουν κάποιο κλειστό σύστημα παρακολούθησης στην περιοχή.

Οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν μήνες, καθώς έχουν περισυλλεγεί περί τα 400 αντικείμενα. Ξεχωριστές έρευνες πάνω στο υλικό με το οποία δηλητηριάστηκε η Στάρτζες και ο σύντροφός της διεξάγει ομάδα ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι μικρός, οι δημόσιες αρχές υγείας συνιστούν στους πολίτες να μη μαζεύουν «περίεργα αντικείμενα», όπως σύριγγες, βελόνες, καλλυντικά και άλλα παρεμφερή αντικείμενα από μέταλλο, πλαστικό ή γυαλί.

Το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κατά την πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο, ευρωπαίοι εταίροι και ΗΠΑ είχαν στηρίξει τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία καθιστούσε υπεύθυνη τη Μόσχα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες. Το νέο κρούσμα πυροδότησε νέο πόλεμο δηλώσεων, με Βρετανούς αξιωματούχους να ζητούν λεπτομέρειες από τη Μόσχα και το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για σκευωρίες που στόχο έχουν να πλήξουν τη φήμη της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr/ Guardian