Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της G7 αντιαεροπορικά συστήματα και περισσότερες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της G7 αντιαεροπορικά συστήματα και περισσότερες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας
epa10036143 G7 leaders (L-R) US President Joe Biden, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, European Commission President Ursula von der Leyen, German Chancellor Olaf Scholz, European Council President Charles Michel, French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi (not pictured) and Canadian Prime Minister Justin Trudeau listen to Ukrainian President Volodymyr Zelensky (on screen) speaking via video link during the G7 Summit at Elmau Castle in Kruen, Germany, 27 June 2022. Germany is hosting the G7 summit at Elmau Castle near Garmisch-Partenkirchen from 26 to 28 June 2022. EPA/CLEMENS BILAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος δηλωσε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των Επτά (G7) να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας “περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου” που εξάγει η Μόσχα.

“Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης στο μήνυμά του πως “η Ουκρανία αισθάνεται την υποστήριξη των χωρών της G7”.

“Ευχαριστώ για τη βοήθεια σε ό,τι αφορά την άμυνα και τα οικονομικά που προσφέρθηκε στη χώρα μας στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής”, είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σήμερα στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

“Ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

“Εν αναμονή, έχει ανάγκη να θέσει τέλος στον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως ο Ουκρανός ηγέτης έθεσε ως προθεσμία την έλευση του χειμώνα.

Ο Ζελένσκι επέμεινε στην “ανάγκη μιας πλήρους, ολοκληρωτικής, πολύ επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία”, προκειμένου να επιτραπεί η “αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας” της χώρας.

Ζήτησε κυρίως περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό “έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αναχαιτίσει την προώθηση των Ρώσων πέρα από τις γραμμές του Φεβρουαρίου”.

Οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν “εξαιρετικά συγκλίνουσες” και συνάδουσες με τις “προσδοκίες του προέδρου Ζελένσκι” θέσεις, ανέφερε ακόμη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “είπε πολύ σαφώς πως τίποτα που αφορά την Ουκρανία δεν θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία” και πως “εναπόκειται” στο Κίεβο “να προσδιορίσει ποια στιγμή μπορεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία”.