Ο Ζούκερμπεργκ αρνείται να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο του Facebook

Ο Ζούκερμπεργκ αρνείται να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο του Facebook
epa06628763 Copies of 'The Observer' with an advertisement paid by Facebook are arranged in a kiosk in London, Britain, 25 March 2018. Facebook Chief Executive Mark Zuckerberg apologized over a 'breach of trust', taking out full page advertisements in British newspapers after British data consultant 'Cambridge Analytica' had created psychological profiles on data from 50 million users. EPA/NEIL HALL

Θεωρεί ότι δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να απαντήσει στα ερωτήματα μετά τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων.

 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα καταθέσει ενώπιον των Βρετανών βουλευτών για το ρόλο που έπαιξε το Facebook στο σκάνδαλο της εταιρείας Cambridge Analytica.

Πριν από μια εβδομάδα η Επιτροπή Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού ζήτησε από τον ιδρυτή του Facebook να εμφανιστεί για να της παράσχει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση. Όμως σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στην επιτροπή ότι «ο κύριος Ζούκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά από ένα από τα διευθυντικά του στελέχη να παραστεί για να δώσει τα στοιχεία στην επιτροπή».

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, το στέλεχος αυτό θα είναι είτε ο επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της εταιρείας Mike Schroepfer, ή ο επικεφαλής παραγωγής Chris Cox.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να δούμε τον Ζούκερμπεργκ να εμφανίζεται ούτε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Όπως είχε πει την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελε πολύ να είναι αυτός που θα μιλήσει στους γερουσιαστές εφόσον ήταν «εκείνο το πρόσωπο στο Facebook όπου είχε τη μεγαλύτερη γνώση για το θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήση προς τον Ζούκερμπεργκ από τους Αμερικανούς βουλευτές είναι σε ισχύ, και αφορά την παρουσία του σε μια ακρόαση στις 10 Απριλίου.

Ήδη η αμερικανική επιτροπή εμπορίου έχει ανοίξει μια υπόθεση για τη διερεύνηση του ρόλου που έπαιξε το Facebook στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του από έναν ακαδημαϊκό ο οποίος στη συνέχεια πούλησε τα στοιχεία στη συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για αυτό οι χρήστες.

Έντονη η αντίδραση της Βρετανίας

Η απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεγκ να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών “προκαλεί κατάπληξη”, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις.

“Δεδομένων των αποδείξεων που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα (…) προκαλεί έκπληξη το ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις” είπε ο Ντέμιαν Κόλινς.

“Υπάρχουν ερωτήματα θελεμιώδους σημασίας και ανησυχίας για τους χρήστες του Facebook, καθώς και για τη δική μας έρευνα. Ασφαλώς θα τον προτρέψουμε να το ξανασκεφθεί, αν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείες του”, πρόσθεσε ο Κόλινς.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της Facebook