ΟΑΕΔ: Προς κατάργηση των επιδομάτων μητρότητας

ΟΑΕΔ: Προς κατάργηση των επιδομάτων μητρότητας

Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από την μείωση των εισφορών, που ανοίγει «τρύπες » στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί ένα κενό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα, να ψάχνει τρόπους να το καλύψει.

Έτσι τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ αλλά και τα επιδόματα μητρότητας, η εισφορά υπέρ στράτευσης και η εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) φαίνεται ότι οδεύουν προς…κατάργηση.

Διαβάστε επίσης: Προς συμφωνία οδεύουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας

Η απαίτηση της τρόικας να εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη περικοπή, αν είναι δυνατόν μέχρι το καλοκαίρι, επισπεύδει τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Οι μεγάλοι «χαμένοι» των περικοπών θα είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και γυναίκες που θα βρεθούν στο εξής σε κατάσταση λοχείας.

Η εργοδοτική εισφορά που καταβάλλεται προς τον ΟΑΕΔ αντιστοιχεί στο 1% του μισθού του εργαζομένου, ο οποίος επίσης συνεισφέρει το 1% στις παροχές αυτές. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει να καταργηθεί κι αυτή η εισφορά.

Στην περίπτωση που η τρόικα δεχτεί να εφαρμοστεί η περικοπή αυτή, οι απώλειες για τον ΟΑΕΔ θα είναι περίπου 250.000.000 ευρώ ετησίως.