Oaktree Capital: Mε προσοχή oι πωλήσεις στο χρηματιστήριο – Τι πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές

Στις πωλήσεις μετοχών αφιερώνει άρθρο του ο ιδρυτής Oaktree Capital, Howard Marks, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή συναλλακτικής δραστηριότητας υπό το κράτους πανικού ή υπερβολικού ενθουσιασμού και την επίτευξη ισχυρών αποδόσεων.

Όπως επισημαίνει, στα 33 χρόνια που γράφει και στέλνει υπομνήματα σε επενδυτές, δεν έχει μιλήσει ποτέ για το θέμα των πωλήσεων. Ωστόσο, όπως λέει, ήρθε η ώρα να το κάνει τώρα.

Κάνοντας αρχικά λόγο για υπερέκθεση, στηλιτεύει την κατάρτιση χαρτοφυλακίων που στηρίζονται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση ρευστότητας από τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Howard Marks, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο: Επειδή οι μετοχές «ανεβαίνουν», αλλά και επειδή «πέφτουν».

Για να το κατανοήσετε αυτό, πρέπει να αποκτήσετε μια εικόνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, καθώς πολλοί επενδυτές κινούνται βάσει ψυχολογίας, λέει. Πραγματοποιούνται πολλές πωλήσεις επειδή οι επενδυτές αρέσκονται στο γεγονός ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία παρουσιάζουν κέρδη και φοβούνται ότι αυτές οι αποδόσεις θα χαθούν. Έτσι επιδίδονται σε «κατοχυρώσεις κερδών» (profit taking).

Οι περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν πολύ χρόνο και προσπάθεια προσπαθώντας να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως η λύπη και η αμηχανία. Και τι θα μπορούσε να προκαλέσει σε έναν επενδυτή μεγαλύτερο αυτομαστίγωμα από το να βλέπει τα κέρδη του να εξαϋλώνονται; Αλλά αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για sell off. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα τρέχοντα θεμελιώδη μεγέθη, οι δυνατότητές τους και η εύλογη αξία του περιουσιακού στοιχείου. 

Φυσικά, η Oaktree δεν υποστηρίζει ότι οι επενδυτές πρέπει να μην πουλούν και να μην κατοχυρώνουν κέρδη – κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα.

Ωστόσο, είναι κάθετα αντίθετη στις πωλήσεις με μοναδικό κριτήριο το ότι μια μετοχή ή ένα περιουσιακό στοιχείο καταγράφει άνοδο.

Είναι λάθος να θεωρούνται τα πραγματοποιηθέντα κέρδη ως λιγότερο παροδικά από τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις επανεπενδύονται γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη —και το κεφάλαιο— τίθενται ξανά σε κίνδυνο. 

Μην πουλάτε στα χαμηλά

Όσο λάθος κι αν είναι να πουλάς περιουσιακά στοιχεία που για το βραχυπρόθεσμο κέρδος, είναι ακόμη χειρότερο να πουλάς σε πανικό.

Παρά το παλιό ρητό ότι πρέπει «να αγοράζουμε χαμηλά, να πουλάμε ψηλά», σαφώς πολλοί άνθρωποι πουλούν όταν οι χρηματοπιστωτικές αξίες σημειώνουν πτώση.

Υπό το κράτος πανικό, επιδίδονται σε αθρόες αποεπενδύσεις ανησυχώντας μήπως οι ζημίες αυξηθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Oaktree Capital, το να πουλάνε πράγματα μόνο και μόνο επειδή καταγράφεται πτώση είναι ένα λάθος που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε άλλους επενδυτές.

Επιπλέον, οι επενδυτές συχνά πραγματοποιούν πωλήσεις επειδή πιστεύουν ότι έρχεται μια πτώση, οπότε προσπαθούν να την αποφύγουν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι διαθέτουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επωφεληθούν από το χρονοδιάγραμμα της αγοράς. Επιπλέον, η αγορά ή η κατοχή —ακόμα και σε υψηλές τιμές— και η πτώση δεν είναι από μόνη της μοιραία.

Συνήθως, κάθε υψηλό της αγοράς ακολουθείται από υψηλότερο και, τελικά, σημασία έχει μόνο η μακροπρόθεσμη απόδοση. 

Σε κάθε περίπτωση, κάθε πώληση εγείρει σειρά ερωτημάτων, που συχνά αφορούν τις σχετικές αξίες και το κόστος ευκαιρίας.

Τι θα κάνετε με τα έσοδα; Έχετε κάτι στο μυαλό σας που πιστεύετε ότι μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση; Τι μπορεί να σας λείψει προβαίνοντας σε νέα επένδυση; Και τι θα εγκαταλείψετε εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε να διατηρείτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό σας; Ή ίσως αποφασίσετε να πουλήσετε και δεν σκοπεύετε να επανεπενδύσετε τα έσοδα.

Σε αυτή την περίπτωση, ποια είναι η πιθανότητα η διατήρηση των εσόδων σε μετρητά να σας κάνει καλύτερα από ό,τι θα ήσασταν αν είχατε κρατήσει το πράγμα που πουλούσατε; Η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου είναι μια απόφαση που δεν πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί έτσι απλά.