obqo: Ένα νέο digital agency που επαναπροδιορίζει το branding των επιχειρήσεων

obqo: Ένα νέο digital agency που επαναπροδιορίζει το branding των επιχειρήσεων

Η ομάδα της obqo, μιλά στο Fortune για τη σημασία της καλοσχεδιασμένης εικόνας των επιχειρήσεων και την ουσία του branding στην ψηφιακή εποχή. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνομολογούν ότι στα οκτώ –πλέον- χρόνια της οικονομικής ύφεσης, πέραν των αρνητικών αποτελεσμάτων που επηρέασαν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν και κάποιες πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών, έδειξαν να ανταποκρίνονται στο παγκόσμιο κάλεσμα για καινοτομία και παραδοσιακές επιχειρήσεις κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάστηκε κάποιες να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους και να ξανασυστηθούν στο κοινό– διαδικασία που είναι πολύ δυσκολότερη από αυτό που φαντάζεστε. Τα branding agencies πολλά, οι πραγματικά καλές και δημιουργικές δουλειές, όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει γύρω σας, λίγες.

Αυτό το κενό στην αγορά του «ατόφιου» branding θέλησαν να καλύψουν ο Χριστόφορος Μαυρομάτης και ο Μιχάλης Αντωνίου οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο και… γεννήθηκε η obqo. «Η obqo – ήταν και είναι – η επιθυμία μας να συνεχίσουμε να δημιουργούμε» αναφέρει ο Χριστόφορος «Έχοντας συνεργαστεί ήδη για πολλά χρόνια με τον Μιχάλη, θέλαμε να προχωρήσουμε από κοινού στον ίδιο δρόμο, αναπτύσσοντας ένα branding agency το οποίο έρχεται να υπενθυμίσει στις επιχειρήσεις την αξία μίας καλοσχεδιασμένης εταιρικής εικόνας». Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για μια ιδέα που ξεκίνησε αυθόρμητα από δυο φίλους αλλά όπως σπεύδει να αποσαφηνίσει ο Χριστόφορος «Η obqo, έχει στοιχεία αυθορμητισμού ως αποτέλεσμα δημιουργικής σκέψης άλλωστε, έχει όμως και μία προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική. Θέλουμε, εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα μας, να υλοποιούμε projects για τα οποία θα μιλάει όλος ο κόσμος. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς στρατηγική».

Πώς όμως το όραμα απέκτησε «σάρκα και οστά»; Βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ήταν η δημιουργία μίας ομάδας ανθρώπων, όπου ο κάθε ένας από αυτούς θα μπορούσε με τις δικές του ικανότητες, τα ερεθίσματα και την εμπειρία να προσθέσει κάτι μοναδικό σε αυτό που ονομάζεται obqo. «Σήμερα, η εικόνα ενός brand μπορεί να λάβει πολλαπλές εφαρμογές είτε στο real είτε στο digital περιβάλλον» τονίζει ο Μιχάλης «Ακόμη κι αν καταφέρεις να σταθείς σε όλες τις εφαρμογές τεχνικά σωστά, δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό. Τα brands χρειάζονται κάτι περισσότερο από μία καλοσχεδιασμένη εικόνα. Χρειάζονται τη διαμόρφωση μίας επικοινωνιακής βάσης, η οποία θα “αγκαλιάσει” την εικόνα αυτή και θα την κάνει κατανοητή στους καταναλωτές» καταλήγει ο ίδιος που έχει συμπληρώσει περισσότερα από 16 χρόνια στο χώρο.

Η ομάδα της οbqο εργάζεται στη λογική ότι branding πρέπει πλέον να προσεγγιστεί διαφορετικά. Το branding είναι κάτι περισσότερο από τη διαμόρφωση μίας αισθητικά όμορφης εικόνας. Είναι η οπτικοποίηση των αξιών και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μίας επιχείρησης, με τέτοιο τρόπο ώστε να απαντάει στις ερωτήσεις των καταναλωτών και να μιλάει στο μυαλό και τη μνήμη τους, εξηγούν οι συνιδρυτές. «Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά μας καλύτερη. Δεν παίρνουμε απλά έναν μαρκαδόρο και σχεδιάζουμε, αλλά ερευνούμε και αναλύουμε στοιχεία που μπορούν να κατευθύνουν το design και την επικοινωνία μας. Υπάρχει, δηλαδή, μια βάση στοιχείων που κατευθύνει τις ενέργειες μας σε οτιδήποτε προσφέρουμε στους συνεργάτες μας. Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα εδώ στην obqo» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Head of Business Development, Βασίλης Πολύζος.

Η obqo, που συστάθηκε το 2016, δεν αυτοπροσδιορίζεται ως startup και αυτό γιατί μπορεί να έχει τη δίψα και την «ορμή» μιας νεοφυούς επιχείρησης, αλλά όλα τα μέλη της ομάδας της έχουν το “know-how” ενώ οι  διαδικασίες με τις οποίες εργάζονται, έχουν όλα τα στοιχεία μιας «well – established επιχείρησης».

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ένα πολύ ισχυρό και prestigious χαρτοφυλάκιο συνεργασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάποιες από τις συνεργασίες ξεχωρίζουν ήταν η The Media Image, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα PPC Agencies στο Λονδίνο, η Web Hotelier, η οποία είναι η κορυφαία εταιρία κατασκευής booking engines για ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  καθώς επίσης και το ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, Porto Carras Grand Resort, που στο προσεχές διάστημα, θα παρουσιάσει μία πολύ όμορφη και λειτουργική online εικόνα.

Η εταιρεία είχε από την αρχή της την έννοια της εξωστρέφειας βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της γι΄αυτό και αμέσως άνοιξε γραφείο και στο Λονδίνο ώστε να υποστηριχθούν οι πωλήσεις και account management ενώ ταυτόχρονα, έχουν κατορθώσει να αναπτύξουν ένα δίκτυο στη βρετανική αγορά την ίδια ώρα που το «βλέμμα» της obqo ατενίζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα γραφεία της Obqo στην Αθήνα.
Τα γραφεία της Obqo στην Αθήνα.
Τα γραφεία της Obqo στην Αθήνα.

Τι μπορεί να «εξαργυρώσει» λοιπόν μια εταιρεία μέσα από το re-branding της στην Ελλάδα του 2017;  «Αρχικά, το θέμα της ολιστικής προσέγγισης στο branding μίας επιχείρησης είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Η εικόνα μας, πλέον, σε έναν κόσμο που “ζει και αναπνέει” online, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε» εξηγεί ο Χρήστος Ξανθάκης, Digital Project Manager,  «Συνεπώς, το να είμαστε προετοιμασμένοι να ξεχωρίσουμε στο μάτι του καταναλωτή είναι κάτι που μπορεί να μας φέρει άμεσα οφέλη, και σε οικονομικούς όρους φυσικά. Εν συνεχεία, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μία καλά σχεδιασμένη και αποτυπωμένη εταιρική εικόνα, μπορεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε» προσθέτουν ο Χριστόφορος και ο Μιχάλης.

Με μια ομάδα που δουλεύει καθημερινά με πολλά διαφορετικά εταιρικά προφίλ, αναφέρει στο Fortune ότι οι «παθογένειες» που συναντούν στις ταυτότητες ελληνικών επιχειρήσεων, είναι απόρροια ασυνέπειας και δυσκαμψίας στην προσαρμογή στη νέα εποχή. Η εικόνα πλέον, χρειάζεται τα απαραίτητα updates, έστω και μικρά πολλές φορές. «Δυστυχώς, έχουμε “πέσει με τα μούτρα” στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας παρέχει το digital περιβάλλον για να διαφημιστούμε, αγνοώντας πολλές φορές τη σημασία του να είμαστε σωστά στημένοι εκεί που θα εμφανιστούμε, καταλήγουν.

Οι καιροί αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ, οι καταναλωτές/ online χρήστες γίνονται όλο πιο έξυπνοι και επιλεκτικοί, μήπως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε που βρίσκεται η εικόνα μας και, κυρίως, πού θέλουμε να την πάμε;