Obrela: Τα deals που τοποθετούν την Ελλάδα σε μια αγορά 300 δισ. δολαρίων

Obrela: Τα deals που τοποθετούν την Ελλάδα σε μια αγορά 300 δισ. δολαρίων
Γιώργος Πατσής: Ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Obrela Security Industries στα γραφεία της εταιρείας. Photo:
Με ισχυρό μετοχικό σχήμα προωθεί νέα εξαγορά στις ΗΠΑ, μετά την εξαγορά της Encode - ΑΜΚ και νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

Και νέα εξαγορά, στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη αγορά κυβερνοασφάλειας στον κόσμο, σχεδιάζει εντός διετίας η Obrela μετά την απόκτηση της Encode, που ανακοίνωσε χθες και η οποία ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά κυβερνοασφάλειας που αναπτύσσεται με αλματώδη ρυθμό, 25-30%.

Πρόκειται για μια αγορά αξίας περί τα 300 δισ. δολ. παγκοσμίως που έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και στην Ελλάδα, καθώς η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων εκτοξεύοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Μάλιστα σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Obrela Security Industries, Γιώργο Πατσή, στη χώρα μας η αξία της αγοράς υπολογίζεται σε περίπου 150 με 200 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Obrela έχει χτίσει θέση εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην παροχή υπηρεσιών που εξασφαλίζουν έγκαιρη ανίχνευση κυβερνοαπειλών προστατεύοντας τις πληροφορίες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των πελατών της ακόμη κι όταν αυτά έχουν παραβιαστεί. Είναι ένας “άγρυπνος φρουρός” μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου για την εξαγορά της Encode ο κ. Πατσής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 από Έλληνες του εξωτερικού με προϋπηρεσία σε πολυεθνικές εταιρείες που είχαν την ιδέα μερικά χρόνια πριν. Σήμερα διαθέτει δυναμικό 120 στελεχών και επιχειρεί σε 17 χώρες, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, προσφέροντας ασφάλεια ως outsource προϊόν για το οποίο ο πελάτης προσφέρει ένα τίμημα σε μηνιαία – ετήσια βάση. Παρακολουθεί 40.000 συσκευές παγκοσμίως και χάρη στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει έχει τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Swordfish επεμβαίνοντας πριν λάβει διαστάσεις η κυβερνοεπίθεση.

Η Obrela διαθέτει γραφεία και κέντρα επιχειρήσεων, από τα οποία παρέχει τις υπηρεσίες της. Λειτουργεί δύο στην Αθήνα ενώ έχει δημιουργήσει βάση και στη Σαουδική Αραβία. Εκτός από την Αθήνα, έχει γραφεία σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Ριάντ και Ντουμπάι. Οι υπηρεσίες MDR και MSS της Obrela έχουν αξιολογηθεί από την Gartner που την κατατάσσει σε μία από τις 30 πιο εξειδικευμένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, μια αγορά περίπου 150 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, μέσω της εξαγοράς της Encode η Obrela ισχυροποιεί τη θέση της στην περιοχή και γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη στο είδος της στην ΝΑ Μεσόγειο. Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν συμπληρωματικές δραστηριότητες και μετά τη συνένωσή τους θα διαθέτουν δυναμικό περίπου 200 ανθρώπων και θα αξιοποιήσουν συνέργιες. Χάρη στην ικανή διοικητική ομάδα και την ισχυρή μετοχική βάση που διαθέτει η Obrela έχει τις προδιαγραφές για γρήγορη ανάπτυξη που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Εξάλλου, η κρίση της πανδημίας έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας και ήδη η ανάπτυξη των εργασιών έχει ανοίξει 50 νέες θέσεις εργασίας για το 2022. Με την περαιτέρω ανάπτυξη της Obrela ο κ. Πατσής, όπως λέει, υλοποιεί το όνειρό του να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κυβερνοασφάλειας. Εξηγεί ότι στη χώρα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ειδικών κυβερνοασφάλειας αναλογικά με τον πληθυσμό και στόχος είναι η δημιουργία ενός technology hub που θα προσελκύσει και Έλληνες του εξωτερικού.

Το ισχυρό μετοχικό σχήμα και η νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ

Η Obrela μέσω της παραπάνω στρατηγικής διαφοροποιείται από άλλες εταιρείες του ανταγωνισμού, καθώς δεν στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω εκπροσώπησης ξένων brands αλλά στο να χτίσει brand. Εξάλλου, αυτά τα χαρακτηριστικά την έκαναν ελκυστική σε επενδυτές όπως η EOS Capital Partners και το LATSCO Family Office. Σήμερα η εταιρεία έχει ένα ισχυρό μετοχικό σχήμα που της επιτρέπει επεκτατικές κινήσεις. Εξάλλου το 80% των εσόδων της προέρχεται ήδη από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Απόστολο Ταμβακάκη, επικεφαλής της EOS Capital Partners, που υπενθυμίζει ότι επένδυσε στην εταιρεία ένα χρόνο πριν, μαζί με το Latsco fund, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς της Encode έχει συμφωνηθεί νέα, μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου, την οποία θα καλύψουν όλοι οι μέτοχοι με βάση τη συμμετοχής τους. Συνολικά την επόμενη διετία θα επενδυθούν 10 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Με τις νέες κινήσεις η εταιρεία προσβλέπει σε ενίσχυση του κύκλου εργασιών της, που σήμερα, με την ενοποίηση των εσόδων της Encode κυμαίνεται σε 18-20 εκατ. ευρώ. Ενισχύει επίσης το μερίδιό της στις υπηρεσίες Managed Detection and Response (MDR) στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Νίκο Βουτυχτή, Chief Investment Officer του LATSCO Family Office στην Ελλάδα, που επισημαίνει ότι η Obrela γίνεται προτιμητέος εργοδότης που μπορεί να προσελκύσει ταλαντούχους επαγγελματίες του χώρου.