«Όχι» από τη Γερμανία στην πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στους G7

«Όχι» από τη Γερμανία στην πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στους G7
epa04780285 Austrian Police officers check cars near the town of Telfs (Tyrol), Austria, 02 June 2015. Heads of state and government of the seven leading industrialized nations (G7) are scheduled to meet in Elmau Castle, Bavaria, from 07 to 08 June 2015, followed by a "Bilderberg meeting" from 10 to 14 June 2015 in Buchen (Tyrol). EPA/ANGELIKA WARMUTH no restriction apply Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προσκληθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Rheinische Post, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Αλλά ο Μάας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην Ομάδα, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Η ίδια η Ρωσία θα έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διαδικασία επιστροφής της στην Ομάδα εάν συνέβαλε να υπάρξει ειρηνική λύση της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μάας.

Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να προσκληθούν όχι μόνο ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και εκείνοι άλλων κρατών.

Ο Χάικο Μάας περιγράφει τη σχέση με τη Ρωσία με την έκφραση «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία. «Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία», συμπληρώνει.

Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία», επιμένει ο γερμανός ΥΠΕΞ.