«Όχι» σε εκλογές λέει το Μαξίμου

«Όχι» σε εκλογές λέει το Μαξίμου
ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΕΞΟΔΟΣ

Το βλέμμα σε αξιολόγηση και προσφυγικό-Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, αλλά και στην καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσφυγικού το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να δώσει περιεχόμενο στην δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Στο οικονομικό πεδίο στέκονται ιδιαίτερα στην δήλωση του Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, πως οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες, ευελπιστώντας ότι και το ΔΝΤ θα επιδείξει καλύτερη στάση από την Δευτέρα που ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς για αυτό τον σκοπό, ενώ και η χθεσινή επαφή του πρωθυπουργού με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου δίνει ελπίδες πως μελλοντικά η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμβάλει στο να προστατευτούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την συγκεκριμένη ομάδα εργασίας. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει άμεσα την αξιολόγηση αποδεχόμενη μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ έως το 2018.

Στο προσφυγικό η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έρχεται να λύσει μια σειρά από προβλήματα με το «κλειδί» να εξακολουθεί να βρίσκεται για άλλη μια φορά στην Τουρκία για την μείωση των ροών. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας έτσι ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται το πολύ σε 14 ημέρες.

Ο πρωθυπουργός τηρεί ήδη στάση αναμονής και αναμένεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, τις επόμενες ώρες να εντείνει και πάλι τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην γραμμή της επιτάχυνσης εφαρμογής της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση ημερομηνία ορόσημο παραμένει η Δευτέρα 4 Απριλίου.

Πολύ ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 2.30 μ.μ., όπου ο Γιάννης Μουζάλας θα κληθεί να ενημερώσει το σώμα για την συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Το «μασάζ» προς τους βουλευτές του κόμματος θεωρήθηκε απαραίτητο από το Μέγαρο Μαξίμου ειδικά μετά τις ενστάσεις που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η κίνηση των «53».

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών, ειδικότερα όσων ανήκουν στην συγκεκριμένη τάση, αναμένεται να είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να εξηγεί στην κοινοβουλευτική ομάδα πως η συμφωνία των Βρυξελλών ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούσε να επιτύχει η ελληνική πλευρά.

Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών για το αίτημα που θα καταθέσει στη Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το πόρισμα της επιτροπής να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου συνδέθηκε από πολλούς τόσο με τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, όσο και με τα σενάρια εκλογών που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επαναλαμβάνοντας πως η λαϊκή εντολή είναι ακόμα «νωπή» και πως η κυβέρνηση θα διαψεύσει τις προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: news247.gr