Όχι σε «προφητείες» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Όχι σε «προφητείες» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης» σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ως «προφητείες» που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόδου της χώρας στις αγορές. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, επαναλαμβάνεται ότι η έξοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί το α΄ εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επισημάνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση, εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους. Ο ίδιος επίσης, έχει αναφέρει ότι το ποσό που θα ζητήσει η χώρα από τις αγορές θα είναι πολύ μικρότερο των 4 δισ. ευρώ.

«Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, πότε θα βγούμε στις αγορές. Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης» εξήγησε ο κ.  Στουρνάρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αυτό «σημαίνει ότι μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά- σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα».

Υπογράμμισε πάντως πως «σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για έναν χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra».

Πάντως το Reuters αναφέρει ότι η αγορά είναι σε εγρήγορση σχετικά με μία έκδοση ελληνικού ομολόγου, ενδεχομένως ακόμη και αυτή την εβδομάδα, ενώ σημειώνει ότι οι επενδυτές πιθανόν θα αγνοήσουν ότι ο οίκος Moody’s ανέβαλε την Παρασκευή την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Στουρνάρας: «Έτσι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα»

WSJ: «Η Ελλάδα πλησιέστερα στην “ανάσταση” της»