«Όχι» στα σενάρια διεύρυνσης λέει το Μαξίμου

«Όχι» στα σενάρια διεύρυνσης λέει το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Κυριακή 31 Μαΐου 2015. Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την Έλενα Παναρίτη τάσσονται 43 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή επιστολή τους.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό από τις συνεχείς «βόμβες» του Βασίλη Λεβέντη περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εμπλέκοντας και το όνομα του Κώστα Καραμανλή. 

του Αντώνη Αντζολέτου

Καμία περίπτωση διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν απασχολεί αυτή την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζοντας και το ενδεχόμενο μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για άλλη μια φορά ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεται να έχει προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, όλα αυτά τα σενάρια δεν έχουν απασχολήσει ποτέ κανένα κυβερνητικό όργανο ή σύσκεψη.

Σε αυτό το κλίμα δε είναι τυχαίο ότι η προαναγγελθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Λεβέντη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως ένα τέτοιο ραντεβού θα έβαζε «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να δώσουν «σάρκα και οστά» στα λεγόμενα του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Αυτό που σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι πως οι πρόσφατες συνεχόμενες εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν τον σχηματισμό καμίας οικουμενικής κυβέρνησης και κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα.

Προτεραιότητα το ασφαλιστικό

Την επόμενη εβδομάδα θα έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας τον ολοκληρωμένο φάκελο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου αμέσως μετά να κατατεθεί στους θεσμούς και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από πολύ κοντά και ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της σύνταξης του νομοσχεδίου.

πρώτη παρουσίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.

Δυο κόκκινες γραμμές έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας:

– Η μη μείωση των κύριων συντάξεων με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% (0,5% για εργοδότες, 0,5% για εργαζόμενους).

– Η μη μείωση των επικουρικών συντάξεων κάτω των 170 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος, ενώ το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και την ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων με τη διατήρηση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ ως αυτοτελών νομικών προσώπων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης και ετοιμάζονται ήδη για τις «τρικλοποδιές» που περιμένουν να βρουν μπροστά τους κυρίως από την μεριά του ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως ήδη στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου, όπως έχει δημοσιεύσει το NEWS 247, βρίσκονται τα ισοδύναμα που θα «σώσουν» τις κύριες συντάξεις αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Όλες οι συζητήσεις με τους δανειστές θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου που οι εκπρόσωποι των θεσμών φτάνουν στην Αθήνα.Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υπενθυμίσει στους θεσμούς πως το μνημόνιο δεν προβλέπει τον τρόπο εξοικονόμησης της ασφαλιστικής δαπάνης για το 2016.

Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στους βουλευτές του γνωρίζοντας πως θα είναι μια δύσκολη ψηφοφορία ειδικά αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε νέες υποχωρήσεις.

Πηγή: news247.gr