Οδηγίες αξιοποίησης των λιστών Μπόργιανς και Λαγκάρντ έδωσε στην Ελλάδα ο Φαλτσιανί

Οδηγίες αξιοποίησης των λιστών Μπόργιανς και Λαγκάρντ έδωσε στην Ελλάδα ο Φαλτσιανί
Herve Falciani, an ex-HSBC employee wanted in Switzerland on charges of stealing data on bank accounts, is seen before a French parliamentary hearing at the National Assembly in Paris July 2, 2013. A French parliamentary committee drawing up laws against tax evasion hears testimony on Tuesday from Falciani who is wanted in Switzerland on charges of stealing data on bank accounts, parliamentary sources said. France is also investigating Swiss bank UBS over whether it offered to help clients evade tax. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: BUSINESS POLITICS) - RTX119RE

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC ήρθε εκ νέου σε επαφή με Έλληνες εισαγγελείς.

Επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση των “λιστών φοροδιαφυγής” έδωσε ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC στη Γενεύη Εβρέ Φαλτσιανί, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης που είχε στην Γαλλία με Έλληνες εισαγγελείς.

Το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας, συναντήθηκε εκ νέου στη Γαλλία με τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη, προκειμένου να δώσει νέα στοιχεία για την υπόθεση των καταθετών της HSBC. Έχει προηγηθεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνάντησή του με τους ίδιους εισαγγελείς, παρουσία και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου σχετικά με υλικό που αφορούσε την “λίστα Λαγκάρντ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαλτσιανί παρείχε στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες αλλά και οδηγίες που σχετίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη χρηματικών ποσών και την φοροαποφυγή μεγάλων καταθετών.

Το “Know How” που φέρεται να παρείχε ο κ. Φαλτσιανί στο κλιμάκιο των εισαγγελέων εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, όχι μόνο στην έρευνα για τη λίστα καταθετών της HSBC, αλλά και σε αυτήν για την αποκαλούμενη “λίστα Μπόργιανς” που αφορά περίπου 10.000 καταθέτες στην τράπεζα UBS, την περίοδο από το 2006 ως το 2008.

Η δεύτερη συνάντηση του κ. Φαλτσιανί με τους ρισαγγελείς φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κλιμάκιο των τριών εισαγγελικών λειτουργών με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, παρέμεινε στο εξωτερικό τρεις μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως το “υλικό” που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς από την επαφή τους με το πρώην τραπεζικό στέλεχος είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και για την διερεύνηση των εκατοντάδων φορολογικών αδικημάτων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, αλλά και για την παράλληλη έρευνα που διενεργείται με εντολή του κ. Ζαγοραίου ως προς την πιθανότητα δράσης εγκληματικής οργάνωσης που οργανωμένα “φυγάδευε” επί σειρά ετών τεράστια αδήλωτα χρηματικά ποσά Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό με στόχο τη νομιμοποίηση και απόκρυψη τους.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την πρώτη επαφή του με το κλιμάκιο των εισαγγελέων, ο κ. Φαλτσιανί είχε παραδώσει στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο και παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το οποίο είχε πλήρη στοιχεία για τραπεζικές συναλλαγές που συνδέονται με μεγάλα αδήλωτα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ