Οφειλές στο Δημόσιο: Πότε εκπνέει η προθεσμία για επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις

Οφειλές στο Δημόσιο: Πότε εκπνέει η προθεσμία για επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις
Photo: pixabay.com
Τελειώνει ο χρόνος - Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η Δευτέρα 29 Απριλίου είναι η καταληκτική προθεσμία για χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να καταβάλουν όλες τις εκκρεμείς δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη 18/4.

Το άρθρο 87 του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που εγκρίθηκε εκείνη την Πέμπτη προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία επανένταξης για τους 232.000 φορολογούμενους που είχαν παγώσει τις ρυθμίσεις τους. Επιπλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποίησε νωρίτερα την εφαρμογή για τους οφειλέτες που επιθυμούν να επαναλάβουν τις προηγούμενες ρυθμίσεις των 36, 72, 100 και 120 δόσεων, καθώς και την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Παρ’ όλα αυτά, για να διατηρήσουν αυτά τα ευνοϊκά προγράμματα εξόφλησης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν όλες τις εκκρεμείς δόσεις από κάθε ρύθμιση μέχρι τις 29/4, και όχι μέχρι τη δημοσίευσή τους στον Επίσημο Κατάλογο των Νόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και τα χρονικά περιθώρια διευρύνονται, παραμένουν περιορισμένα και το βάρος των υποχρεώσεων μεγάλο. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των δόσεων που είναι εκκρεμείς, οι φορολογούμενοι απλώς θα πρέπει να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό για να ανανεώσουν τη ρύθμιση. Η εξόφληση των χρεών πραγματοποιείται μόνο μέσω web banking με την Ταυτότητα Οφειλής και όχι μέσω του συστήματος IRIS ή καρτών.

Για να αποφευχθεί η οριστική απώλεια των ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί προτίμηση στην πίστωση των δόσεων αυτών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.

Η διάταξη δεν επιτρέπει την επανένταξη ρυθμίσεων που έχουν απωλεσθεί με απόφαση του αρμόδιου Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων και Φορολογικών Ελέγχων (ΔΟΥ).

Για να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι σχετικά με τις οφειλές τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς TAXIS και να επισκεφθούν την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στην οποία παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το ύψος της ληξιπρόθεσµης οφειλής, τις απλήρωτες δόσεις και τα ποσά επιστροφών φόρων που εκκρεμούν προς πίστωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: