Οι 3 «εντολές» του Ερντογάν για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας

Οι 3 «εντολές» του Ερντογάν για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας
epaselect epa10661235 Turkish President Recep Tayyip Erdogan acknowledges supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως η οικονομική ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 4% για το 2024.

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού (MTP) της προγράμματος και οι τρεις κύριες προτεραιότητες είναι η αύξηση της δημόσιας αποταμίευσης, η ιεράρχηση των επενδύσεων και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η οικονομική του ομάδα έχει κάνει προετοιμασίες για τα βήματα αυτά για την ενίσχυση του MTP και «ελπίζω ότι θα τα μοιραστούμε με το κοινό πολύ σύντομα».

«Έχουμε τρεις κύριες προτεραιότητες για την ενίσχυση του MTP. Αυτές είναι η αύξηση των αποταμιεύσεων του δημόσιου τομέα, η ιεράρχηση των επενδύσεων και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εκπονούν μελέτες σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων στον δημόσιο τομέα, με περισσότερα από 15 άρθρα να βρίσκονται υπό επεξεργασία.

«Εννοούμε όχι μόνο τη μείωση των δαπανών, αλλά να κάνουμε τις υπάρχουσες δαπάνες πιο αποτελεσματικές, να τις ιεραρχήσουμε και να τις κάνουμε να συμβάλλουν περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ευημερία της οικονομίας», ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης το βράδυ της Τρίτης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 4% φέτος με θετικό αντίκτυπο από τις εξαγωγές και προέβλεψε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Το Reuters σημειώνει πως τα επίσημα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διαμορφώθηκε στα 3,265 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, λιγότερο από την πρόβλεψη του Reuters για έλλειμμα 3,7 δισ. δολαρίων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν δήλωσε σε πάνελ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 36% μέχρι το τέλος του έτους, αφού κορυφωθεί γύρω στο 75% τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com