Οι Αμερικανοί πνίγονται στο χρέος των πιστωτικών καρτών

Οι Αμερικανοί πνίγονται στο χρέος των πιστωτικών καρτών
Photo: pixabay.com
Eξαιτίας του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

της Megan Leonhardt

Το χρέος των πιστωτικών καρτών εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, καθώς οι Αμερικανοί έκαναν τα ψώνια τους κατά τη διάρκεια των εορτών και ενδεχομένως οδηγήθηκαν σε οικονομικό πρόβλημα.

Τα αθροιστικά υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών των Αμερικανών ανήλθαν σε 986 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, αυξημένα κατά 61 δισεκατομμύρια δολάρια από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για το χρέος των νοικοκυριών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Συνολικά, το χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ —συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, των αυτοκινήτων, των φοιτητικών δανείων και των χρεών πιστωτικών καρτών— αυξήθηκε στα 16,90 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.

Αυτή η αύξηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρέος των πιστωτικών καρτών, ωστόσο, ήταν το μεγαλύτερο τριμηνιαίο άλμα που καταγράφηκε στην ιστορία των δεδομένων της τράπεζας, που χρονολογείται από το 1999. Επιπλέον, το συνολικό συσσωρευμένο χρέος των πιστωτικών καρτών ξεπέρασε το ρεκόρ των 927 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την πανδημία.

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν δυναμικά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων και των δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν με πιο μέτριο ρυθμό, αντανακλώντας τη δραστηριότητα που συνάδει με τα επίπεδα πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικής έρευνας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

Ενώ το υψηλό επίπεδο χρέους είναι λίγο ανησυχητικό, πιο ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό καθυστέρησης πληρωμών αυξάνεται επίσης. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ το ποσό του χρέους που εμφανίζει σοβαρή καθυστέρηση (πάνω από 90 ημέρες σε καθυστέρηση) εξακολουθεί να φαίνεται σχετικά μικρό, η τάση αρχίζει να επιταχύνεται.

«Αν και η ιστορικά χαμηλή ανεργία έχει κρατήσει γενικά ισχυρή την οικονομική βάση των καταναλωτών, οι πεισματικά υψηλές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να δοκιμάζουν την ικανότητα ορισμένων δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο van der Klaauw.

Το ποσοστό των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών που εμφάνισε σοβαρή καθυστέρηση το 4ο τρίμηνο του 2021 ήταν περίπου 3,2%. Αυτό αυξήθηκε σε περίπου 4,01% στο τέλος του 2022, διαπίστωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Συνολικά, υπήρχαν 18,3 εκατομμύρια δανειολήπτες που καθυστερούσαν τις πληρωμές τους με πιστωτική κάρτα το 2022 σε σύγκριση με 15,8 το 2019.

Εξετάζοντας τον αριθμό των δανειοληπτών που καθυστερούν τις πληρωμές, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι Αμερικανοί δυσκολεύονται περισσότερο. Όσοι είναι ηλικίας 20 και 30 ετών καθυστερούν τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα και εμφανίζουν σοβαρή καθυστέρηση με υψηλότερα ποσοστά από αυτά που υπήρχαν πριν από την πανδημία.

Τούτου λεχθέντος, παρότι το ποσοστό καθυστέρησης πληρωμής των πιστωτικών καρτών αυξάνεται, η τάση δεν έχει φτάσει ακόμη σε «ανησυχητικό» επίπεδο από μόνη της, εν μέρει επειδή οι ΗΠΑ «βγαίνουν» από μια περίοδο ιστορικών χαμηλών ποσοστών καθυστέρησης πληρωμών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με ερευνητές. Αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει «καμπανάκι», ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι οι νεότεροι δανειολήπτες είναι πιο πιθανό να έχουν χρέη φοιτητικού δανείου που βρίσκεται επί του παρόντος σε παύση πληρωμής.

Η απειλή μιας ύφεσης είναι επίσης ανησυχητική. Συνήθως, μια ύφεση προκαλεί άλμα στα ποσοστά ανεργίας. Αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό καθυστέρησης πληρωμών αυξάνεται παρά την αρκετά ισχυρή αγορά εργασίας, σημειώνουν οι ερευνητές. Έτσι, εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί απότομα, η καθυστέρηση πληρωμών είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί. Αλλά εάν το ποσοστό ανεργίας παραμείνει σε αυτά τα πολύ χαμηλά ιστορικά επίπεδα, θα συνεχίσει να αυξάνεται η καθυστέρηση πληρωμών;

Προς το παρόν, οι ερευνητές παρακολουθούν στενά το ζήτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com