Οι επιπτώσεις της «υπόθεσης Καϊλή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι επιπτώσεις της «υπόθεσης Καϊλή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
epa10387172 The logo of the European Parliament seen in Brussels, Belgium, 03 January 2023. The President of the European Parliament Roberta Metsola said on 02 January an urgent procedure was launched for the waiver of immunity of two Members of the European Parliament following a request from the Belgian judicial authorities. MEP Eva Kaili was dismissed on 13 December from the vice presidency of the European Parliament over allegations of corruption. The Greek MEP and three other suspects were arrested by Belgian police as part of an investigation into suspected corruption and money laundering. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αντίκτυπο έχει συνολικά το QuatarGate στο μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών;

«Χατζηδάκια μ΄Θοδωράκια μ΄εσείς τρώτε και πίνετε

Κι εμένα με τρώει η αρκούδα». Διονύσης Σαββόπουλος

Όταν προσλήφθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν πολλά χρόνια διετέλεσα Διευθυντής Προσωπικού. Ο Γενικός μου διευθυντής, ένας Ολλανδός σοσιαλιστής και πάστορας, μου ζήτησε να βρω έναν τρόπο να κάνουμε έλεγχο στις δαπάνες των ευρωβουλευτών. Πρότεινα ότι ο έλεγχος θα ήταν αποτελεσματικός, αν επισπεύδαμε τις διαδικασίες στα αιτήματα των ευρωβουλευτών. Το σχέδιο είχε επιτυχία.

Ένα χρόνο μετά μετατέθηκα στις Βρυξέλλες, όπου διαπίστωσα ότι ο έλεγχος δαπανών των Επιτρόπων και των γραφείων τους, καθώς και των υπηρεσιών, ήταν αυστηρός. Σίγουρα αυστηρότερος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως δεν γινόταν χρήση Η/Υ. Στην διάρκεια της θητείας μου εισήχθη και αυτή η διαδικασία. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Η υπόθεση της Εύας Καϊλή έφερε στο φως ότι οι μεν έλεγχοι είναι ελλιπείς στο Κοινοβούλιο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιο αποτελεσματικοί. Έχει μεγάλη σημασία το πώς χειρίζεται κάθε προϊστάμενος τους συνεργάτες του. Για παράδειγμα, όταν για λόγους εξοικονόμησης πόρων, ο τότε Γενικός Γραμματέας μου με ενημέρωσε ότι πρέπει να απολύσει έναν αριθμό υπαλλήλων που είχαν χαρακτηριστεί από τους προϊσταμένους τους ακατάλληλοι, κατά σύμπτωση ήταν όλες γυναίκες και Ιταλίδες. Όμως ο ίδιος, Ιταλός όντας, δεν επιθυμούσε να απολυθούν. Δημιούργησε λοιπόν μία μονάδα και ενέταξε όλες τις κυρίες στην Διεύθυνσή μου. Η μονάδα είχε ως έργο της την απάντηση στους πολίτες που απευθύνονταν για διάφορους λόγους στον Γενικό Γραμματέα. Τους ανέθεσα λοιπόν το έργο να απαντάμε άμεσα στα αιτήματα και να πηγαίνουν για υπογραφή στον Γραμματέα. Το «κόλπο» έπιασε και όλα πήγαν κατ΄ ευχήν.

Αρκετά σας ζάλισα με τις αναμνήσεις μου, αλλά πιστεύω ότι ήταν ένα καλό παράδειγμα για τον χειρισμό των ανθρώπων. Ένα μπράβο δεν βλάπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σχετικά λίγες αρμοδιότητες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η έγκριση του προϋπολογισμού, οι διεθνείς συμφωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Έτσι εξηγούνται και οι χωρίς όρια επισκέψεις των ευρωβουλευτών σε τρίτες χώρες. Πολλές φορές είναι χρήσιμη η παρουσία τους. Για παράδειγμα, η παρουσία τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και στην γείτονά μας. Σε άλλες χώρες απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές η είσοδος. Καταλαβαίνετε ποιες χώρες είναι αυτές. Κυρίως τα σκληρά δικτατορικά καθεστώτα.

Οι διεθνείς συμφωνίες έδωσαν τη δυνατότητα στους ευρωβουλευτές να ταξιδεύουν ομαδικά σε υπό ένταξη κράτη, αλλά και σε χώρες που επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ένωση. Όπως αυτό συνέβη με τη δική μας ευρωβουλευτίνα με τις παρέες της στην περίπτωση του Qatargate, ή Mοrocogate κλπ. Συνηθίζεται να ανταλλάσσουν δώρα μικρής αξίας, τα οποία και οφείλουν να δηλώσουν ή να παραδώσουν στην Επιτροπή ή στο Κοινοβούλιο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς συνέβη και δημιουργήθηκε αυτή η «εγκληματική οργάνωση» εντός εισαγωγικών, γιατί οι ανακρίσεις των Βελγικών Αρχών συνεχίζονται. Όσοι έχουμε ζήσει στο Βέλγιο έχουμε δει την αυστηρότητά τους. Όπως για παράδειγμα την έφιππη αστυνομία.

Αυτό λοιπόν που συνέβη με τις βαλίτσες και τα εκατομμύρια ξεπερνάει την φαντασία μας. Πώς μια πολλά υποσχόμενη και δραστήρια ευρωβουλευτής εξετάζεται αν χρηματίστηκε και κυρίως για ποιον λόγο; Την θυμάμαι, μικρό κορίτσι ακόμη, σε μια διάλεξή μου στην Θεσσαλονίκη για τα Ευρωπαϊκά, να ξεχωρίζει με την περιέργειά της για την Ευρώπη. Αργότερα την επιβραβεύσαμε για τον τρόπο που χειριζόταν τα θέματα της αρμοδιότητας της, που δεν ήταν και τα ευκολότερα. Οι γνώσεις της για την πληροφορική, οι εισηγήσεις για την προστασία των εργαζομένων σε διάφορους τομείς κ.α. δεν μας προϊδέαζαν γι’ αυτό που συνέβη. Ίσως η πλεονεξία υπερίσχυσε της λογικής, ίσως άλλοι παράγοντες που είναι στους χώρους της ψυχιατρικής. Ή ίσως πάλι η συναναστροφή της με τους χιλιάδες λομπίστες που κατακλύζουν τις Βρυξέλλες. Αλλά και πάλι. Η Επιτροπή τους αντιμετωπίζει όπως πρέπει.

Ότι και αν συνέβη τελικά αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο διασυρμός ενός Οργάνου της Ε.Ε. που δίνει τροφή στους εχθρούς της, την ώρα που όσο ποτέ η Ένωση είναι ένα καταφύγιο για όλους μας.

*Ο Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην  στέλεχος της Ε.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ QUATARGATE: