Οι εταιρείες της Δύσης δεν μπορούν να ακουμπήσουν κέρδη 18 δισ. δολαρίων στη Ρωσία

Οι εταιρείες της Δύσης δεν μπορούν να ακουμπήσουν κέρδη 18 δισ. δολαρίων στη Ρωσία
8137548 10.03.2022 A man is pictured in front of the electronic board showing the currency exchange rates of the Euro and the U.S. dollar against the Russian ruble, in Moscow, Russia. Ramil Sitdikov / Sputnik (Photo by Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
«Δεκάδες δισ. σε δολάρια έχουν κολλήσει στη Ρωσία. Και δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε έξω».

Εταιρείες της Δύσης αποκόμισαν 18 δισ. δολάρια από την αγορά της Ρωσίας σε κέρδη το 2022, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τα ακουμπήσουν λόγω των αντίμετρων που έχει πάρει η Μόσχα για τις κυρώσεις εις βάρος της.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πολλές εταιρείες της Δύσης έφυγαν από τη ρωσική αγορά. Ωστόσο, αρκετές παρέμειναν, όπως η BP και η Citigroup και τώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κέρδη που σημείωσαν στη χώρα.

Σύμφωνα με το Kyiv School of Economics, αυτές οι εταιρείες απέκτησαν ακαθάριστα έσοδα ύψους 199 δισ. δολαρίων στη Ρωσία πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επιβάλει απαγόρευση καταβολής μερισμάτων σε επιχειρήσεις από «μη φιλικές» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα κράτη της ΕΕ.

«Δεκάδες δισ. σε δολάρια έχουν κολλήσει στη Ρωσία», δήλωσε ένας CEO στους FT. «Και δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε έξω» πρόσθεσε.

Άλλες ξένες εταιρείες με κεφάλαια στη Ρωσία στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση περιλαμβάνουν την PepsiCo και τη Philip Morris, οι οποίες έχουν παγιδευμένα στη Ρωσία 775 εκατ. δολάρια και 718 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com