Oι εταιρείες πιστωτικών καρτών ως κλειδί για να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις

Oι εταιρείες πιστωτικών καρτών ως κλειδί για να σταματήσουν οι ένοπλες επιθέσεις
Photo:
Αυτό πιστεύουν κάποιοι μέτοχοι της Visa.

της Ellen Florian

Οι μέτοχοι της Visa έχουν ένα μήνυμα για τα διευθυντικά στελέχη: δεν θέλουν αίμα στα χέρια τους.

Κάποιες προτάσεις των μετόχων έχουν ωθήσει τις εταιρείες να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια, τις απολαβές των εκτελεστικών στελεχών, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα, μια ομάδα ακτιβιστών μετόχων θέλει και κάτι άλλο: η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Visa να υιοθετήσει πολιτικές υπέρ του περιορισμού της ένοπλης βίας. Αν οι μέτοχοι αυτοί τα καταφέρουν, τότε η εταιρεία θα αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις στην ετήσια γενική συνέλευση τον ερχόμενο Γενάρη.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν και πουλάνε όπλα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, στον απόηχο των επανειλημμένων ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ. Η SumOfUs, μια οργάνωση προστασίας των καταναλωτών που λέει ότι εκπροσωπεί πάνω από 15 εκατομμύρια εργαζομένους, επενδυτές και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο οι οποίοι θέλουν οι πολυεθνικές να αρχίσουν να λογοδοτούν για τις πράξεις τους, δημοσιοποίησε μια απόφαση των μετόχων που απαιτεί οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αναλάβουν κι αυτές την ευθύνη για τον περιορισμό της ένοπλης βίας.

Η οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από μικρές δωρεές από μεμονωμένα άτομα, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της Visa να εκδώσει μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ρόλο της εταιρείας στο να «επιτρέπει αγορές όπλων, πυρομαχικών και αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται για εγκληματικές πράξεις».

Η οργάνωση θέλει επίσης να μάθει τι κάνει η Visa για να διαχειριστεί και να μετριάσει τους συγκεκριμένους κινδύνους.

«Δεδομένου ότι η Visa ήδη διαθέτει τεχνολογίες για να εντοπίζει περιπτώσεις απάτης, ξεπλύματος χρήματος και τρομοκρατίας» λέει η Katie Reilly, υπεύθυνος εκστρατειών στη SumOfUs, «έχουν μια ευκαιρία να σώζουν ζωές και να αποτρέπουν την εκδήλωση ένοπλων επιθέσεων, απλώς και μόνο με την αναφορά κάθε σχετικής συμπεριφοράς με τον ίδιο τρόπο που αναφέρουν άλλες ύποπτες συμπεριφορές.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους εκτελεστές αγόρασαν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους με πιστωτικές κάρτες. Ο Omar Mateen, ο οποίος σκότωσε 49 άτομα το 2016 στο κλαμπ Pulse στο Ορλάντο, είχε ανοίξει έξι πιστωτικές κάρτες την περίοδο πριν την παρανοϊκή πράξη του, σύμφωνα με τους New York Times. Τρεις από αυτές τις κάρτες ήταν της Visa.

Τις μέρες πριν το μακελειό, είχε ξοδέψει πάνω από 26.000 δολάρια για όπλα, πυρομαχικά, κι ένα δαχτυλίδι για τη γυναίκα του. Οι συνηθισμένες δαπάνες του προηγουμένως δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 δολάρια τον μήνα, με μία μόνο κάρτα…