Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά εξακολουθούν να περιορίζουν τις δαπάνες τους

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά εξακολουθούν να περιορίζουν τις δαπάνες τους
Photo: Shutterstock
Οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών και της οικονομίας, ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν κλειστό το πορτοφόλι τους, ενώ εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό του επόμενου έτους μειώθηκαν στο 3,0% από 3,5%.
  • Οι καταναλωτές περιμένουν ελαφρώς υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χαμηλότερη αύξηση στις δαπάνες τους.
  • Οι προσδοκίες για την οικονομία και την αγορά εργασίας βελτιώθηκαν, ενώ τα στεγαστικά επιτόκια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι το χειρότερο κύμα ανατιμήσεων ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, η βελτίωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό δεν φαίνεται να μεταφράζεται ακόμη σε μεγαλύτερη διάθεση για κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις δαπάνες τους.

Αυτό προκύπτει από τη νέα Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτών (Consumer Expectations Survey) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές αναμένουν χαμηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, εκτιμούν ότι τα εισοδήματά τους θα ενισχυθούν ελαφρώς και εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα, όμως, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να κινούνται με φειδώ στις αγορές τους.

Τα βασικά ευρήματα

  • Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 3,0%, από 3,5% τον Μάιο, ενώ μειώθηκαν και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία.
  • Οι καταναλωτές περιμένουν μικρή βελτίωση στα εισοδήματά τους, με τις προσδοκίες για αύξησή τους να διαμορφώνονται στο 1,1%, έναντι 1,0% έναν μήνα νωρίτερα.
  • Οι προσδοκίες για την αύξηση των δαπανών υποχώρησαν στο 3,6%, από 3,8%, γεγονός που δείχνει ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν να κινούνται προσεκτικά.
  • Οι εκτιμήσεις για την οικονομία και την αγορά εργασίας βελτιώθηκαν, με τις προσδοκίες για την ανεργία να υποχωρούν οριακά.
  • Οι καταναλωτές εξακολουθούν να αναμένουν υψηλό κόστος δανεισμού, καθώς προβλέπουν νέα άνοδο στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μέσα στον επόμενο χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι ελαφρώς καλύτερες προσδοκίες για τα εισοδήματα δημιουργούν ένα πιο αισιόδοξο κλίμα, ωστόσο δεν αρκούν για να αλλάξουν άμεσα τη συμπεριφορά των νοικοκυριών. Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους ζωής και αυξημένων επιτοκίων, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ασφάλεια, περιορίζοντας τις προαιρετικές δαπάνες και διατηρώντας πιο συντηρητική στάση στη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ αναμένουν μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ωστόσο, εκτιμούν ότι το κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνει υψηλό, καθώς προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν πως οι συνθήκες δανεισμού θα παραμείνουν απαιτητικές, επηρεάζοντας αποφάσεις όπως η αγορά κατοικίας ή άλλες μεγάλες επενδύσεις των νοικοκυριών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 29 Ιουνίου σε περίπου 19.000 καταναλωτές από έντεκα χώρες της ευρωζώνης και αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΚΤ για την αποτύπωση των προσδοκιών των νοικοκυριών σχετικά με τον πληθωρισμό, τα εισοδήματα, την κατανάλωση και τις γενικότερες οικονομικές προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: