Οι ηγέτες των Big Tech προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη -τύπου ChatGPT- μπορεί να κάνει «φρικτά λάθη»

Οι ηγέτες των Big Tech προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη -τύπου ChatGPT- μπορεί να κάνει «φρικτά λάθη»
SYMBOL - 11 February 2023, Baden-Württemberg, Rottweil: The words Welcome to ChatGPT from the US company OpenAI can be seen on a computer screen. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Και μπορεί να μην το παρατηρήσουμε καν.

της Prarthana Prakash

Το ChatGPT έχει καταπλήξει τους χρήστες με τις δυνατότητές του από τότε που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο. Έχει αποδειχθεί ικανό, αν όχι επιτυχημένο, στο να δίνει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και να γράφει ομιλίες State of the Union ως Elvis Presley, και μέσα σε δύο μήνες από την κυκλοφορία του, το ChatGPT είχε πάνω από 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες – ένα κατόρθωμα που πέτυχε το TikTok σε εννέα μήνες και το Instagram σε δυόμισι χρόνια.

Η μεγάλη επιτυχία του ChatGPT ακολουθήθηκε από ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών. Η Microsoft επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη μητρική εταιρεία του ChatGPT, την OpenAI, τον Ιανουάριο και λίγο αργότερα ανακοίνωσε μια αναβαθμισμένη μηχανή αναζήτησης και πρόγραμμα περιήγησης ιστού με το ChatGPT. Η Google κυκλοφόρησε τη δική της έκδοση ενός chatbot που ονομάζεται Bard και η κινεζική Baidu ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το “Ernie Bot” που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τον Μάρτιο.

Τώρα, ωστόσο, μεγάλοι παίκτες στον κλάδο της τεχνολογίας προειδοποιούν ότι αυτά τα bots μπορούν να κάνουν λάθη – και τα λάθη αρχίζουν να συσσωρεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτός ο τύπος τεχνητής νοημοσύνης για τον οποίο μιλάμε μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζουμε ψευδαίσθηση», δήλωσε το Σάββατο ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Google και επικεφαλής της μηχανής αναζήτησης Prabhakar Raghavan στη Welt Am Sonntag, μια γερμανική εφημερίδα. Προσέθεσε ότι αυτή η «ψευδαίσθηση» θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η τεχνολογία να δώσει μια «πειστική αλλά εντελώς λανθασμένη απάντηση».

Ο Raghavan γνωρίζει, αφού το Bard της Google «σκόνταψε» την περασμένη εβδομάδα. Η ερώτηση που τέθηκε ήταν αρκετά απλή – σχετικά με το ποιος δορυφόρος τράβηξε πρώτος φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα της Γης. Το Bard, το οποίο θα διατεθεί στο κοινό σε λίγες εβδομάδες, έδωσε λάθος απάντηση στο διαφημιστικό βίντεο της Google, όπως επεσήμανε πρώτα το Reuters. Όταν επισημάνθηκε το εν λόγω σφάλμα, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση 9% κατά τη διάρκεια της ημερήσιας διαπραγμάτευσης και κόστισαν στην εταιρεία σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία.

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, αναφέρθηκε επίσης στο αλάθητο των bots τεχνητής νοημοσύνης στο Squawk Box του CNBC. Ο Wozniak είπε ότι ενώ βρήκε το ChatGPT «χρήσιμο για τον άνθρωπο όπως όλη η τεχνολογία υπολογιστών», προειδοποίησε για τις ελλείψεις εργαλείων όπως αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πρόβλημα είναι ότι κάνει καλά πράγματα για εμάς, αλλά μπορεί να κάνει φρικτά λάθη μη γνωρίζοντας τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος», είπε ο Wozniak την περασμένη Παρασκευή. Παραδέχτηκε ότι ήταν δύσπιστος σχετικά με την τεχνολογία που έμοιαζε πολύ με τις ανθρώπινες ικανότητες, αλλά παρόλα αυτά πίστευε ότι το ChatGPT ήταν εντυπωσιακό.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Mark Cuban έχει περιγράψει την τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται στο ChatGPT ως «καταλυτική» παρόλο που η ανάπτυξή της μόλις ξεκίνησε. Ωστόσο, παρά τις πολλές αρετές τους, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον μας, σύμφωνα με τον Cuban. Τον Δεκέμβριο είπε ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι ικανότητες λήψης αποφάσεων των τεχνολογιών που μοιάζουν με chatbot μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστούν ή να γίνουν κατανοητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόλις αυτά τα πράγματα αρχίσουν να αποκτούν τη δική τους ζωή… το ίδιο το μηχάνημα θα έχει επιρροή και θα είναι δύσκολο για εμάς να προσδιορίσουμε γιατί και πώς η μηχανή παίρνει τις αποφάσεις που παίρνει και ποιος ελέγχει τη μηχανή», είπε ο Cuban σε ένα επεισόδιο του podcast The Problem With Jon Stewart του Jon Stewart. Πρόσθεσε ότι η παραπληροφόρηση θα επιδεινωθεί καθώς οι ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνονται.

Οι εκπρόσωποι της Google, της Microsoft και της OpenAI δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο που στάλθηκε εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com