Οι κοινωνικές εξελίξεις θα καθορίσουν το μέλλον των πληρωμών

Οι κοινωνικές εξελίξεις θα καθορίσουν το μέλλον των πληρωμών

Αποστολή στο Παρίσι

Ο γαλλικός κολοσσός των ψηφιακών πληρωμών με έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2021 και πάνω από 18.000 συνεργάτες σε 40 και πλέον χώρες, προβλέπει ξεκάθαρα ότι το μέλλον του κλάδου θα καθοριστεί σχεδόν αποκλειστικά από την κοινωνική του αποδοχή.

Ο λόγος για την Worldline, την οποία επισκέφτηκε το Fortune Greece στα κεντρικά της γραφεία στην εμπορική συνοικία La Defense στο Παρίσι, για μια αποκλειστική παρουσίαση των νέων προϊόντων πάνω στα οποία εργάζεται το τμήμα R&D, παίρνοντας μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο πώς θα καταναλώνουμε και θα αγοράζουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο CEO της εταιρείας, Gilles Grapinet, ξεχώρισε τρεις από τις κυριότερες τάσεις που καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις στον κόσμο των πληρωμών σε ψηφιακό περιβάλλον: το εμπόριο, την τραπεζική, και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις έρευνες που τρέχουν σε ετήσια βάση από την Worldline με στόχο την εξέλιξη των υπηρεσιών της, ξοδεύοντας περίπου 15 εκατ. ευρώ κάθε έτος στο τμήμα R&D.

Ο Gilles Grapinet, CEO της Worldline.
Ο Gilles Grapinet, CEO της Wordline.

«Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να πούμε τι κάνουμε τώρα, αλλά για να μιλήσουμε για το τι θα γίνει μετά από 10 χρόνια», είπε ο Gilles Grapinet, τονίζοντας ότι ο ρόλος των παραδοσιακών νομισμάτων και των ισχυρών συναλλαγματικών «παικτών» όπως το δολάριο και το ευρώ, αλλάζει με τον ερχομό των κρυπτονομισμάτων και των stable coins. Προέβλεψε, δε, ότι η μεγάλη επερχόμενη μάχη δεν θα είναι μεταξύ του δολαρίων και των υπόλοιπων «σκληρών» νομισμάτων, αλλά η πάλη των παραδοσιακών συναλλαγμάτων με τα ψηφιακά νομίσματα.

Τονίζοντας, επίσης, πόσο διαφορετικές είναι ήδη οι αντιλήψεις των καταναλωτών όσων αφορά τις πολλαπλές εναλλακτικές  για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να συνδιαλλαγούν με θεσμικά όργανα, διέκρινε τέσσερις παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν περισσότερο από οτιδήποτε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του μέλλοντος: η τεχνολογία, οι ρυθμιστικοί κανόνες, η ψηφιακή μετάβαση και οι κοινωνικές εξελίξεις.

Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στον παράγοντα των κοινωνικών εξελίξεων, σημειώνοντας ότι η άνεση και η ευκολία πληρωμών θα είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία ολόκληρου του κλάδου στο μέλλον. Εξηγώντας αυτήν την άποψη, απαρίθμησε τις μεθόδους με τις οποίες η Worldline προσεγγίζει αυτήν την εξέλιξη και την αναδιαμορφώνει με βάση την ευκολία χρήσης των υπηρεσιών, την αίσθηση ασφάλειας των χρηστών, την αδιάκοπη διαθεσιμότητα και σταθερή λειτουργικότητα όλων των εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, τη φιλική τιμολογιακή πολιτική και την κουλτούρα καινοτομίας η οποία είναι ανοιχτή στις νέες τεχνολογίες.

Παίρνοντας έπειτα τον λόγο ο Nicolas Kozakiewicz, Innovation Executive Advisor της Worldline, ανέπτυξε τη φιλοσοφία της εταιρείας γύρω από την εξέλιξη και το «πάντρεμα» των νέων τεχνολογιών που προκύπτουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών. «Οι χρήστες πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων», τόνισε, σημειώνοντας όμως ότι πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση πως η τεχνολογία προστατεύει μεν όσους είναι ειλικρινείς όσον αφορά την ορθή χρήση των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών, όμως μπορεί και να δημιουργεί την εντύπωση πως περιορίζει κάποιες από τις ελευθερίες τους στον βωμό της προστασίας από κακόβουλες πρακτικές. Έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας πως ενώ έχει πληρώσει ο ίδιος το εισιτήριό του για να μπει στο μετρό, είναι υποχρεωμένος να μπει στη διαδικασία να το «χτυπήσει» στην πύλη εισόδου. Μια πρακτική η οποία -κανονικά- δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος κάποιος να ακολουθήσει, εφόσον υπάρχει η τεχνολογία να αποδείξει ότι έχει πληρώσει το αντίτιμο, χρησιμοποιώντας -για παράδειγμα- το πρωτόκολλο NFC που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα smartphones.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα κρυπτονομίσματα, σημείωσε πως Bitcoin και Ether είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» για το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία του Blockchain. Για τον Nicolas Kozakiewicz, αυτή η τεχνολογία είναι μόνο η αρχή για τη δημιουργία ενός εντελώς νέου συστήματος ψηφιακών πληρωμών το οποίο θα λύνει πάρα πολλά από τα προβλήματα που αφορούν την ταυτοποίηση και τα αποδεικτικά στοιχεία που σήμερα είναι υποχρεωμένοι οι καταναλωτές να επιδεικνύουν κάθε φορά που πραγματοποιούν μια αγορά. Επιπλέον, χαρακτήρισε το blockchain ως μια τεχνολογία η οποία έχει στο επίκεντρό της τη βιωσιμότητα, ακόμη κι αν εξετάσουμε το πόσο ενεργοβόρα είναι η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό, υποστήριξε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι νέες μέθοδοι πληρωμών μπορούν να καταργήσουν πάρα πολλές από τις πρακτικές του παρόντος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεθόδους ελέγχου και ταυτοποίησης (βλ. εγκαταστάσεις ελέγχου εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς), με αποτέλεσμα το ψηφιακό μέλλον των πληρωμών να κάνει πιο γρήγορες και πιο αποδοτικές τις διαδικασίες πληρωμών, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον περίπλοκα και ακριβά συστήματα ελέγχου.

Τέλος, μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις του κλάδου των ψηφιακών πληρωμών στο σύνολό του, ο Pascal Mauze, Group Head of Communication, Marketing & Sales Performance της Worldline, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εξελιχθεί χωρίς συλλογικές συνεργασίες. «Η βιομηχανία πληρωμών δεν μπορεί να καινοτομήσει μόνη της», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Worldline βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με εταιρείες fintech, οι οποίες συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη των νέων συστημάτων πληρωμών, εντάσσοντας τεχνολογίες όπως ο βιομετρικός έλεγχος, η ανέπαφη πληρωμή μέσω αναγνώρισης προσώπου και η ανάπτυξη συμπεριφορικών συστημάτων ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο.