Oι μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ παίρνουν θέση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Oι μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ παίρνουν θέση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
epa08459205 People participate in a protest over the Minneapolis, Minnesota arrest of George Floyd, who later died in police custody, in Brooklyn, New York, USA, 01 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed Black man later died in police custody. According to news reports on 29 May, Derek Chauvin, the police officer in the center of the incident has been taken into costody and charged with murder in the George Floyd killing. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Citigroup, η Netflix και η Microsoft μεταξύ των εταιρειών που έκαναν δηλώσεις υπέρ της δικαιοσύνης και της ζωής των μαύρων.  

της Ellen Mcgirt

Μετά από τέσσερις μέρες και νύχτες διαμαρτυρίας, ήρθε η ώρα να πάμε πίσω στη δουλειά. Και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας κάνουν δημόσιες δηλώσεις κατά του ρατσισμού και υπέρ της ζωής των μαύρων.

Ο Michael Corbat, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, έστειλε μια επιστολή στους υπαλλήλους του, που κοινοποιήθηκε στο raceAhead, όπου δήλωνε την υποστήριξή του και πρότεινε ότι όποιος θέλει να είναι αποτελεσματικός σύμμαχος πρέπει να ακούσει τις εμπειρίες των μαύρων ανθρώπων:

«Ο τραγικός και περιττός θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και οι επακόλουθες αναταραχές υπενθυμίζουν την πρόοδο που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μια πραγματικά ισότιμη και δίκαιη κοινωνία. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς έχετε βιώσει ρατσισμό στην καθημερινή σας ζωή με τρόπο που μερικές φορές είναι πιο κεκαλυμμένος και άλλες φορές πιο εμφανής. Θέλω να ξέρετε ότι οι συνάδελφοί σας και εγώ θα είμαστε πάντα μαζί σας.

Παρότι προσπαθώ να κατανοήσω το πώς πρέπει να είναι το να ζει κάποιος ως μαύρος στην Αμερική, δεν το έχω βιώσει. Αλλά μπορώ να μάθω πολλά από όσους το βιώνουν, όπως ο φίλος και συνάδελφός μου Mark Mason. Ο Mark έγραψε μια ανάρτηση στο blog μας, την οποία σας παροτρύνω να διαβάσετε. Νομίζω ότι θα το θεωρήσετε μια ειλικρινή και αναζωογονητική οπτική για το πώς όλοι μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για να καταστήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο δίκαιες».

Στο σημείωμά του προς τους υπαλλήλους που εδρεύουν στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, ήταν ξεκάθαρος. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο ρατσισμός διαλύει τις κοινότητές μας. Ένα μάθημα που πρέπει όλοι να μάθουμε είναι ότι οι σιωπηλοί φορείς συμβάλλουν στη διάδοση του ρατσισμού», ανάρτησε στο LinkedIn. «Γι’ αυτό εναπόκειται σε όλους μας να καταργήσουμε την προκατάληψη και το ρατσισμό που οδήγησαν σε αυτά τα ανείπωτα γεγονότα».

«Δε μου άρεσε όταν κάποιος που ενδιαφερόταν να είναι σύμμαχος με μένα και άλλα μέλη της κοινότητας των μαύρων με ρωτούσε ‘τι μπορώ να κάνω;’, ’τι χρειάζεστε από εμένα;’», γράφει η Megan Carpenter της Microsoft στο LinkedIn. «Συνήθιζα να το θεωρώ ως φόρο.» Όχι πλέον. «Με κάθε νέα είδηση, κάθε νέο βίντεο, προσπαθώ να ξεμπερδέψω τα δύο – την ταυτότητά μου και τη δουλειά μου – και αποτυγχάνω … Είμαι πολύ κουρασμένη για να το βιώσω μόνη μου. Τώρα είμαι έτοιμη να ζητήσω την βοήθεια των γύρω μου».