Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο σερί μήνα – Ακριβότερο 3,2% το κρέας τον Απρίλιο

Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο σερί μήνα – Ακριβότερο 3,2% το κρέας τον Απρίλιο
Assortment of healthy food for clean eating flexitarian mediterranean diet Photo: Shutterstock

Άνοδο εμφάνισαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων για τον Απρίλιο, τόσο σε μηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο, με την άνοδο στις τιμές του κρέατος να ξεχωρίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 128,3 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 1%  από τον Μάρτιο και 7,6% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Δημητριακά

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,2 τοις εκατό από τον Μάρτιο. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού σημείωσαν ελαφρά άνοδο, υποστηριζόμενες από τη σύσφιξη των εξαγώγιμων αποθεμάτων στη Ρωσία, ενώ ο συνολικός δείκτης τιμών ρυζιού αυξήθηκε λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης για τις αρωματικές ποικιλίες.

Οι διεθνείς τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν λόγω της εποχικής σύσφιξης των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι διακυμάνσεις των νομισμάτων επηρέασαν τις κινήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι προσαρμογές της δασμολογικής πολιτικής αύξησαν την αβεβαιότητα της αγοράς.

Κρέας

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 3,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με τις τιμές να αυξάνονται σε όλες τις κατηγορίες κρέατος, με επικεφαλής εκείνες για το χοιρινό κρέας.

Οι τιμές του βοείου κρέατος επίσης σταθεροποιήθηκαν, ιδίως στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, εν μέσω σταθερής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων εξαγωγικών δυνατοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλακτομικά

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε έως και 22,9% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η άνοδος καθοδηγήθηκε από τις διεθνείς τιμές του βουτύρου, οι οποίες σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη.

Φυτικά έλαια

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 2,3%, αν και παρέμεινε 20,7% υψηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν αισθητά λόγω των εποχικά υψηλότερων εκροών στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ οι παγκόσμιες τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές.

Οι τιμές του ηλιέλαιου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.

Ζάχαρη

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης μειώθηκε επίσης κατά 3,5% σε σχέση με τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη ζήτηση από τους τομείς των ποτών και της επεξεργασίας τροφίμων, οι οποίοι από κοινού αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: