Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η κουλτούρα της γυναικείας ενδυνάμωσης, στην πράξη

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η κουλτούρα της γυναικείας ενδυνάμωσης, στην πράξη
Πρωτοβουλίες και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις, ίσο προς όλους και όλες.

Από τον Δημήτρη Μάζο*

Για όλες και όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η γυναικεία ενδυνάμωση είναι δέσμευση, συνειδητή απόφαση, στρατηγική επιλογή μα πρώτα και πάνω από όλα είναι βασικό συστατικό της κουλτούρας μας.

Προωθούμε στην πράξη την ισότητα ανδρών και γυναικών σε κάθε πτυχή του εργασιακού βίου όλων των συναδέλφων, με σαφείς και συμπεριληπτικές πολιτικές. Η διαδικασία επιλογής προσωπικού γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, βάσει ικανοτήτων, δεξιοτήτων, προσωπικότητας και γνώσεων, ανεξαρτήτως φύλου. Η αξιολόγηση του προσωπικού βασίζεται σε συγκεκριμένη μεθοδολογία σύμφωνα με σαφώς οριοθετημένους στόχους και επιδεικνυόμενες συμπεριφορές.

Αξιοκρατικά κριτήρια χωρίς διακρίσεις

Οι ευκαιρίες εξέλιξης και εσωτερικών μετακινήσεων δίνονται με αξιοκρατικό τρόπο, βάσει των προσωπικών φιλοδοξιών κάθε ατόμου συνδυαστικά με την αξιολόγηση της δυναμικής ανάπτυξης για συγκεκριμένο μελλοντικό ρόλο σε ένα σχεδιασμένο πλάνο καριέρας. Κάθε απόφαση για μισθολογική αλλαγή είναι ανεξάρτητη με το φύλο του ατόμου, άμεσα όμως συνδεόμενη με την ετήσια απόδοση και την αντικειμενική σύγκριση με το μισθολογικό εύρος στην αγορά για τους ίδιους ρόλους και αντικείμενα απασχόλησης.

Σε υλοποίηση της DEI στρατηγικής ως βασικό συστατικό του κοινωνικού πυλώνα της εταιρικής στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης, από το 2023 έχουμε δημιουργήσει ένα focus group πάνω στην ισότητα και την ισορροπία των φύλων, με διατμηματική εκπροσώπηση. Εντός του 2024 αλλά και στα επόμενα έτη, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρωτοβουλίες και δράσεις όλο τον χρόνο

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με πολλαπλές δράσεις. Καλούμε εξωτερικές ομιλήτριες και διοργανώνουμε πάνελ Ελληνίδων ομιλητριών από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στοχευμένες δράσεις τρέχουν όλο το χρόνο και όχι μόνο την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Διοργανώνουμε σε τακτική βάση συναντήσεις ανοιχτού διαλόγου, πολλές εκ των οποίων απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες συναδέλφους διατμηματικά. Τα ευρήματα των συναντήσεων αυτών οδηγούν σε δομημένα πλάνα με στοχευμένες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, τη συνεχή βελτίωση των υποδομών για τις γυναίκες συναδέλφους.

Ισότιμη προώθηση σε διοικητικές θέσεις

Στηρίζουμε την παρουσία της γυναίκας στην αγορά εργασίας, με όρους ισότιμης εκπροσώπησης. Ήμασταν για 2η χρονιά χορηγοί της ημερίδας των Women On Top, για την δίκαιη μεταχείριση, την συμπερίληψη και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Παράλληλα, μέσα από ένα δομημένο mentoring πρόγραμμα που τρέχει παγκοσμίως στον Όμιλο Heineken, δίνουμε την δυνατότητα σε συναδέλφους να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για ανάληψη ιεραρχικά ανώτερων ρόλων στο μέλλον. Κατά το 2023 το ποσοστό των γυναικών που απασχολήθηκαν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 24% των συνολικών θέσεων εργασίας, με στόχο την περαιτέρω αύξηση τουλάχιστον κατά 2% μες στην επόμενη διετία και περαιτέρω αύξηση σε βάθος χρόνου. Την τελευταία διετία τρεις στις τέσσερις νέες προσλήψεις στην ομάδα πωλήσεων είναι γυναίκες συνάδελφοι, ενισχύοντας σημαντικά το ποσοστό των γυναικών. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η Διοικητική Ομάδα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποτελείται κατά 33,3% από γυναίκες ηγέτιδες.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βάζει με πράξεις σε πρώτο πλάνο και σε αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την εμπέδωση και εμπραγμάτωση της DEI κουλτούρας που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA μας. Αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο καθημερινά, ότι η γυναικεία παρουσία και ενδυνάμωση παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις λειτουργικές μας πτυχές.

*Ο Δημήτρης Μάζος είναι HR Manager Support Functions, DEI & Sequoia Change Lead της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: