Oι προβλέψεις για τα Όσκαρ: Τα φαβορί και οι εκπλήξεις που θα μπορούσαν να «σοκάρουν» τον κόσμο

Oι προβλέψεις για τα Όσκαρ: Τα φαβορί και οι εκπλήξεις που θα μπορούσαν να «σοκάρουν» τον κόσμο
epa08143276 Joaquin Phoenix poses after winning the SAG Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role in a Motion Picture in 'Joker' in the press room during the 26th annual Screen Actors Guild Awards ceremony at the Shrine Auditorium in Los Angeles, California, USA, 19 January 2020. *** Local Caption *** 54940772 EPA/DAVID SWANSON *** Local Caption *** 54940772 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κάποιες κατηγορίες το βραβείο φαίνεται να έχει απονεμηθεί από τώρα. Σε άλλες έχουν οι 4 από τους 5 ή και όλοι οι υποψήφιοι ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν. Τα Όσκαρ όμως έχουν ανατρέψει κάποιες φορές τα δεδομένα που μας έχουν δώσει τα προηγηθέντα βραβεία, όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία των Σωματείων. Το στοιχηματίζει με φίλους και γνωστούς για τους νικητές έχει πάντοτε την ίντριγκα του και γι΄αυτό ανάβουμε τη σπίθα με τις προβλέψεις μας.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Ford vs. Ferrarri

Irishman

JoJo Rabbit

Joker

Little Women

Marriage Story

1917

Once Upon A Time In Hollywood

Parasite

Πρόβλεψη: Πέρσι το Roma και το Favourite του Λάνθιμου φάνταζαν ακλόνητα φαβορί και όλοι λέγαμε πως ανάλογα με το τι θα συμβεί στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας και του Ξενόγλωσσου, θα καθοριστεί και το εδώ αποτέλεσμα. Τελικά, το Green Book ήρθε σαν κρυφό σέντερ φορ και κέρδισε. Φέτος, τι δίπολο είναι τα Παράσιτα του κυρίου Μπονγκ-Τζουν Χο και το 1917 του Μέντες που έχει πάρει το αντίστοιχο βραβείο στις Σφαίρες και τα BAFTA. Θεωρώ 99% σίγουρη τη νίκη του 1917, όσο αδόκιμος κι αν είναι ο όρος, οπότε all in στον Μέντες.

Underdog: Το Marriage Story είναι ένα καλό underdog, αν και πιστεύω ότι εκτός από τη Λόρα Ντερν στο Β΄Γυναικείο, θα το τιμήσουν μόνο με το σενάριο, όπου κι εκεί ως underdog θα πάει.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Μάρτιν Σκορσέζε (Irishman)

Τοντ Φίλιπς (Joker)

Σαμ Μέντες (1917)

Κουέντιν Ταραντίνο (Once Upon A Time In Hollywood)

Μπονγκ Τζουν-Χο (Parasite)

Πρόβλεψη: Ίδια ακριβώς λογική με την Καλύτερη Ταινία. Σαμ Μέντες και Μπονγκ Τζουν-Χο είναι οι μόνες επιλογές.

Underdog: Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορεί να σταθεί ούτε η λογική του underdog, αλλά για την τιμή των όπλων θα βάλω τον Κουέντιν Ταραντίνο.

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟ

Αντόνιο Μπαντέρας (Pain and Glory)

Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (Once Upon A Time In Hollywood)

Άνταμ Ντράιβερ (Marriage Story)

Χοακίν Φοίνιξ (Joker)

Τζόναθαν Πράις (The Two Popes)

Πρόβλεψη: Υπάρχει τίποτα μετά τον Χοακίν Φοίνιξ; Μάλλον όχι, αν και προσωπικά θα το έδινα στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Underdog: Πάλι για το τυπικό της υπόθεσης θα μπει το όνομα του Τζόναθαν Πράις εδώ, που θεωρώ ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να σοκάρει τον κόσμο.

Ά ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Σίνθια Ερίβο (Harriett)

Σκάρλετ Γιοχάνσον (Marriage Story)

Σίρσα Ρόναν (Little Women)

Σαρλίζ Θερόν (Bombshell)

Ρενέ Ζελβέγκερ (Judy)

Πρόβλεψη: Η Ζελβέγκερ πήρε τη Χρυσή Σφαίρα, πήρε το SAG, πήρε το BAFTA κι όμως αδυνατώ να την αποδεχτώ ως τόσο ξεκάθαρη νικήτρια. Στην κατηγορία αυτή βέβαια ο ανταγωνισμός είναι χαμηλότερος, αφού Θερόν και Ρόναν δεν έχουν καμία πιθανότητα. Αντιθέτως, η Σκάρλετ Γιοχάνσον θα έπρεπε να προπορεύεται στις προβλέψεις έναντι της Ζελβέγκερ και πιστεύω πως αν είναι να γίνει κάπου αυτό που λέμε «έκπληξη», θα γίνει εδώ.

Underdog: Η Σίνθια Ερίβο έχει δικαιωματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό μιας και έχει διανύσει τρομερά μεγάλη απόσταση από το Bad Times at the El Royale και μετά.

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Κάθι Μπέιτς (Richard Jewell)

Λόρα Ντερν (Marriage Story)

Σκάρλετ Γιοχάνσον (JoJo Rabbit)

Φλόρενς Πιου (Little Women)

Μάργκο Ρόμπι (Bombshell)

Πρόβλεψη: Λόρα Ντερν for the sweep μυρίζει η υπόθεση και σίγουρα δεν θα υπάρξει καμία αδικία σε αυτό. Σίγουρα η Γιοχάνσον ήταν εξαιρετική στο Jojo και έδειξε ένα νέο εύρος στο υποκριτικό της ταλέντο, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσει την Ντερν.

Underdog: Η «βετεράνα» Κάθι Μπέιτς κρατάει στα χέρια της τη δάδα της ανατροπής σε αυτή την κατηγορία.

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟ

Τομ Χανκς (Beautiful Day in the Neighborhood)

Άντονι Χόπκινς (Two Popes)

Αλ Πατσίνο (Irishman)

Τζο Πέσι (Irishman)

Μπραντ Πιτ (Once Upon A Time In Hollywood)

Πρόβλεψη: Κανείς μας δεν θέλει να μην το πάρει ο Μπραντ Πιτ. Και, λογικά, θα εισακουστούν οι επιθυμίες μας, αφού ο Πιτ έχει ήδη κάνει συλλογή. Πάντως, είναι επίσης μια κατηγορία με πολλά δυνατά ονόματα, που το καθένα κουβαλάει πίσω του μια πορεία 40 και βάλε ετών τουλάχιστον.Οπότε ενδείκνυται για σπέκουλα.

Underdog: Με την χρυσόσκονη του Irishman να έχει θολώσει το τελευταίο διάστημα, αν έπρεπε να βάλουμε κάποιον ως «κλέφτη» στο εν λόγω βραβείο, αυτός θα είναι ο Άντονι Χόπκινς.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ

Corpus Christi

Honeyland

Les Miserables

Pain and Glory

Parasite

Πρόβλεψη: Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα εξαρτηθούν πολλά από το τι θα κάνει το Parasite στην Καλύτερη Ταινία. Νομίζω πως η ιστορία θα επαναληφθεί και θα πάρει το βραβείο Ξενόγλωσσης εν τέλει.

Underdog: Το πολωνικό Corpus Christi θεωρώ πως μπορεί να περάσει στα…μουλωχτά στο photo finish τον Αλμοδόβαρ και τα Παράσιτα, αν αυτά πάρουν το μεγαλύτερο βραβείο των Όσκαρ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ANIMATION

How to train your dragon: The Hidden World

I Lost My Body

Klaus

Missing Link

Toy Story 4

Πρόβλεψη: Εδώ έχουμε την πιο απρόβλεπτη κατηγορία και εξηγούμαι. Αν κοιτάξει κανείς τις 5 υποψήφιες ταινίες, το Missing Link είναι με διαφορά η λιγότερο δυνατή ταινία. Για πολλούς λόγους. Στην καλύτερη έρχεται 4ο, με 5ο το How to Train Your Dragon. Κι όμως το Missing Link πήρε τη Χρυσή Σφαίρα. Δεν πιστεύω πάντως πως θα πάρει και το Όσκαρ. Το Toy Story 4 είναι για πολλούς λόγους η εμφανής επιλογή και δεύτερο θα έβαζα το Klaus.

Underdog: Το I Lost My Body δεν είναι φαβορί, αλλά δεν μπορείς και να το αγνοήσεις. Ίσως η ούγια του Netflix να του μειώνει αρκετά τις πιθανότητες.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

American Factory

The Cave

The Edge of Democracy

For Sama

Honeyland

Πρόβλεψη: Το For Sama δεν είναι απλώς μια τρομερή αληθινή ιστορία που άπτεται των εποχών που ζούμε. Έχει και κινηματογραφική ματιά, είναι άρτια τεχνικά. Και σε αυτό έχει ένα προβάδισμα του Honeyland.

Underdog: Το American Factory μπορεί να μπει σφήνα, τόσο επειδή από πίσω υπάρχει η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και γιατί είναι αμερικάνικης προέλευσης.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

I Can’t Let you throw yourself away (Toy Story)

I ‘m gonna love you again (Rocketman)

Into the Unknown (Frozen 2)

Stand Up (Harriett)

I’m Standing With You (Breakthrough)

Πρόβλεψη: Το τραγούδι του Rocketman και της Harriett θα διεκδικήσουν το Όσκαρ εδώ, κυρίως γιατί η Ακαδημία θα θέλει να τιμήσει με κάποιον τρόπο και αυτές τις δύο ταινίες.

Underdog: Το Frozen 2 είναι ο άσος στο μανίκι γιατί ποτέ δεν μπορείς να αγνοήσεις τη δύναμη της Έλσας και της Άννας.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ράιαν Τζόνσον, Knives Out

Νόα Μπάουμπακ, Marriage Story

Σαμ Μέντες & Κρίστι Γουίλσον-Κερνς, 1917

Κουέντιν Ταραντίνο, Once Upon A Time In Hollywood

Μπονγκ Τζουν-Χο & Τζιν Γουον-Χαν, Parasite

Πρόβλεψη: Ο Κουέντιν Ταραντίνο δεν γίνεται να μείνει παραπονεμένος ξανά σε Όσκαρ, μετά το τίποτα που πήρε για το H8ful Eight. Κι όλοι θυμόμαστε πως είχε στραβομουτσουνιάσει – αν και είναι μόνιμα στραβομουτσουνιασμένος ώστε δεν ξέρεις πότε θυμώνει και πότε όχι.  Η κατηγορία πάντως έχει 5 δυνητικούς νικητές και πραγματικά φαντάζει άδικο να μην πάρουν Όσκαρ ο Ράιαν Τζόνσον και ο Νόα Μπάουμπακ. Πάντως τα Παράσιτα καραδοκούν και εδώ.

Underdog: Και οι 5 επιλογές είναι ταυτόχρονα φαβορί και Underdog.

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Στιβ Ζέιλιαν, Irishman

Ταΐκα Γουατίτι, JoJo Rabbit

Τοντ Φίλιπς & Σκοτ Σίλβερ, Joker

Γκρέτα Γκέργουιγκ, Little Women

Άντονι ΜακΚάρτεν, The Two Popes

Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον & Άντριου Λάναμ, Just Mercy

Πρόβλεψη: Άλλη μια εκ προοιμίου αδικία. Το Two Popes δεν θα πάρει Όσκαρ λογικά σε καμία υποψηφιότητα. Άδικο. Το Irishman επίσης. Μάλλον άδικο. Το Just Mercy και το Joker έχουν εδώ τη χαρά της συμμετοχής. Οπότε μας μένουν ο Τάικα Γουατίτι και η Γκρέτα Γκέργουιγκ. Αν το δώσεις στον Τάικα, θα υπάρξει έντονη κριτική για τη μη βράβευση γυναικών. Αν το δώσεις στην Γκέργουιγκ, θα υπάρξει κριτική για το φυλετικό diversity. Η καλλιτεχνική επιλογή είναι προφανής για μένα και πάει στον Γουατίτι που ξεκίνησε από χαμηλότερη βάση. Αυτό που έκανε η Γκέργουιγκ στις Μικρές Κυρίες ήταν αναμενόμενα πολύ καλό. Του Γουατίτι δεν ήταν αναμενόμενα πολύ καλό. Επίσης, έχει πάρει ήδη βραβείο σε Σφαίρες και BAFTA.

Underdog: Το Irishman θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη εδώ.

Πηγή: peoplegreece.com