Οι «ψηφιακοί σταυροφόροι» του Βατικανού: Πώς μια ομάδα εθελοντών προστατεύει τον Άγιο Θρόνο από κυβερνοεπιθέσεις
- 13/05/2025, 16:29
- SHARE

Την ώρα που ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ’ ηγείται του Βατικανού, μια μάχη δίχως σπαθιά και πανοπλίες εξελίσσεται στα παρασκήνια — στον αόρατο αλλά κρίσιμο χώρο της κυβερνοασφάλειας. Η Vatican CyberVolunteers, μια ανεπίσημη αλλά ιδιαίτερα οργανωμένη ομάδα περίπου 90 επαγγελματιών του κλάδου από όλο τον κόσμο, έχει αναλάβει από το 2022 την ψηφιακή υπεράσπιση της Αγίας Έδρας.
«Είμαστε σαν την Ελβετική Φρουρά που παρέχει ασφάλεια στο Βατικανό, αλλά ψηφιακά», εξηγεί στο Politico ο ιδρυτής της ομάδας, Joseph Shenouda, ο οποίος είναι σύμβουλος κυβερνοασφάλειας με έδρα τις Κάτω Χώρες.
Η απειλή είναι υπαρκτή. Από επιθέσεις τύπου phishing και DDoS έως κακόβουλους πομπούς Wi-Fi γύρω από το Βατικανό, η Αγία Έδρα βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο. Η RedDelta, κινεζική κρατική ομάδα χάκερ, έχει ήδη προσπαθήσει να παραβιάσει email αξιωματούχων, ενώ κυβερνοεπιθέσεις κορυφώθηκαν μετά από παπικές τοποθετήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εθελοντές πραγματοποιούν δοκιμές διείσδυσης, εντοπίζουν ευπάθειες και τις κοινοποιούν στις αρχές του Βατικανού, ενώ παραχωρούν και cloud υποδομές όταν χρειαστεί.
Και ενώ η τεχνογνωσία περισσεύει, το Βατικανό κατατάσσεται ακόμα στη χαμηλότερη βαθμίδα του Παγκόσμιου Δείκτη Κυβερνοασφάλειας 2024, με βαθμολογία μηδέν στα τεχνικά μέτρα. Οι εθελοντές προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό, χωρίς να υποκαθιστούν θεσμικές αποφάσεις: «Η ιδέα μας ήταν να τους αφυπνίσουμε γιατί δέχονται συνεχώς επιθέσεις», δηλώνει ο Shenouda.
Το κονκλάβιο του 2023 έγινε με αυξημένα μέτρα ασφαλείας: κοριοί, παρεμβολείς, απομόνωση καρδιναλίων χωρίς Wi-Fi και χρήση αναλογικών ρολογιών. Όμως, όταν πρόκειται για άμεσες επιθέσεις, το Βατικανό εξαρτάται ακόμη από εξωτερικούς συνεργάτες, χωρίς εσωτερική ομάδα που να αξιολογεί ή να προδιαγράφει πολιτική ασφάλειας.