Οι ρωσικές αρχές προέβησαν σε 11 συλλήψεις υπόπτων για το αιματοκύλισμα στη Μόσχα

Οι ρωσικές αρχές προέβησαν σε 11 συλλήψεις υπόπτων για το αιματοκύλισμα στη Μόσχα
epa11237562 Russian emergency doctors collect bodies of victims near the burning Crocus City Hall concert venue following a shooting in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 22 March 2024. A group of up to five gunmen has attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services told. At least 40 people were killed and more that 100 injured in the terrorist attack, the Russian intelligence service FSB said. EPA/VASILY PRUDNIKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνελήφθησαν 11 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων 4 άμεσα εμπλεκόμενοι στο μακελειό, ενημέρωσε η FSB τον πρόεδρο Πούτιν.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Περαιτέρω έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή στη Ρωσία μετά την πολιορκία σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα προηγούμενα χτυπήματα

Ο ισχυρισμός ενός κλάδου του ISIS  ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα, εάν αποδειχτεί σωστός, θα είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με ισλαμιστές στη Ρωσία ή εναντίον της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αργότερα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Oμάδες ανταρτών πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Μεγάλος αριθμός από αυτούς πήγε στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS όταν δημιουργήθηκε η ομάδα πριν από 10 χρόνια. Ορισμένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο ISIS, λένε ειδικοί.

Αλλά η συγκεκριμένη ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης, το ISIS-K, είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν – ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Ειδικοί στην τρομοκρατία λένε ότι η Ρωσία βρέθηκε «στο στόχαστρο» του ISIS-K, το οποίο επικρίνει συχνά τον Πρόεδρο Πούτιν στην προπαγάνδα του.

Κατηγορεί το Κρεμλίνο για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία και τη Συρία, καθώς και για την εισβολή στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: