Οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλεία για επιχειρήσεις και πολίτες

Οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλεία για επιχειρήσεις και πολίτες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου και ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Επικεφαλής Στρατηγικής της Siemens, Peter Koerte, μίλησαν στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τα νέα εργαλεία και τις ευκαιρείες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις, αλλά και οι δημόσιοι φορείς δύνανται να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, ενώ η ταχύτατη εξέλιξη των εφαρμογών ΤΝ θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση ακόμη και παγκόσμιων προκλήσεων, επισήμαναν μιλώντας στο 9ο Φόρουμ των Δελφών εκπρόσωποι της Microsoft και της Siemens.

Για τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγει στις επιχειρήσεις η τεχνητή νοημοσύνη μίλησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου. «Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ξεκίνησε και άνοιξε τον δρόμο με το mAIgov», σημείωσε αναφερόμενη στον ψηφιακό βοηθό (chatbot) της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα της τρέχουσας περιόδου στην Ευρώπη στο πεδίο της παροχής εμπειριών πολίτη και πρόσβασης σε κυβερνητική πληροφορία», υπογράμμισε η κ. Ανδρονοπούλου, γνωστοποιώντας ότι από τον Δεκέμβριο που ο ψηφιακός βοηθός τέθηκε σε λειτουργία έχει φτάσει τις 600.000 αλληλεπιδράσεις.

«Βλέπουμε αυτή τη δυναμική και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι από την Ελλάδα προέρχονταν οι 7 από τους συνολικά- σε όλον τον κόσμο, 600 πελάτες της Microsoft, οι οποίοι είχαν πρώτοι την εμπειρία της προεπισκόπησης των εφαρμογών του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης Copilot και «βλέπουμε πως αυτή η δυναμική έχει διευρυνθεί, καθώς αυτή τη στιγμή το 66% των κορυφαίων επιχειρήσεων μας, ή οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, ήδη πειραματίζονται και εφαρμόζουν το Copilot», καθώς «φαίνεται ότι άνθρωποι και οργανισμοί κατανοούν τα οφέλη στην παραγωγικότητα που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και γιατί συμβαίνει αυτό τώρα, επειδή είναι η πρώτη φορά που έχουμε στα χέρια μας μια τεχνολογία με την οποία είναι τόσο εύκολη η αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα».

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα παραγωγικότητας, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις για την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πείνα, οι προκλήσεις στο πεδίο της υγείας», πρόσθεσε η κ. Ανδρονοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει ήδη στις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους αναφέρθηκε Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Επικεφαλής Στρατηγικής της Siemens, Peter Koerte. Με την επισήμανση της διάκρισης των παραδοσιακών νευρωνικών δικτύων Τεχνητής Νοημοσύνης, που λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό, σε σχέση με την γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Koerte σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν εξαιρετικοί αυτοματισμοί και εργοστάσια που χρησιμοποιούν συνεργατικά ρομπότ βασισμένα στην ΤΝ.

«Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή περισσότερο στο κομμάτι της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία γεφυρώνει πραγματικά το τελευταίο χάσμα με τους ανθρώπους», ανέφερε, εξηγώντας πως  «συνειδητοποιούμε ότι όλοι υποφέρουμε σημαντικά από τις δημογραφικές αλλαγές και οι άνθρωποι γερνούν, δεν έχουμε επαρκές εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι συχνά δεν κατανοούν την περίπλοκη λειτουργία των μηχανημάτων», άρα αυτό που εξελίσσεται σήμερα με τη χρήση της ΤΝ αφορά στο να μπορεί ο καθένας και σε οποιαδήποτε γλώσσα να ρυθμίσει αυτά τα περίπλοκα μηχανήματα, δίνοντας τους οδηγίες χρησιμοποιώντας απλούς όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: