Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατηγορεί τον ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κατηγορεί τον ΟΠΕΚ+
6666620 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η μείωση της παραγωγής πυροδοτεί τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί το «φλερτ» των τιμών πετρελαίου με τα 100 δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι εξεπλάγη από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή.

Ο Φατίχ Μπιρόλ συμπλήρωσε ότι στο παρελθόν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχαν λάβει αποφάσεις που ηρεμούσαν τις αγορές.

«Αυτή η απόφαση μπορεί να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters, στο περιθώριο της διάσκεψης COP27 για το κλίμα στην Αίγυπτο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OΠΕΚ+, αποφάσισαν να μειώσουν τον στόχο της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά την αντίθεση στις περικοπές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Ο Μπιρόλ είπε ότι αξιωματούχοι από αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα επισήμαναν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως κινητήριο μοχλό του πληθωρισμού.