Oι τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης: Τι περιμένουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς

Oι τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης: Τι περιμένουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς
pexels
Τα σχέδια των κ.κ. Καραβία (Eurobank), Μυλωνά (Eθνική Τράπεζα), Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ψάλτη (Alpha Bank) στο 10ο Greek Investment Forum.

Την ετοιμότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας αλλά και ενόψει του νέου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης εγγυήθηκαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο road show της Νέας Υόρκης χθες το απόγευμα.

Σε ειδικό πάνελ με θέμα “The Greek Capital Market and the Banking Sector: Outlook & Prospects” στο 10ο Greek Investment Forum που διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο οι τραπεζίτες μίλησαν για τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται για τη χώρα. Με ρυθμό ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών, βελτίωση του επενδυτικού προφίλ και πρόοδο στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, η Ελλάδα αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Επιπλέον οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα ενισχύσουν το ΑΕΠ.

Επενδυτικά σχέδια στο επίκεντρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοπορία της Eurobank ως προς την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από φέτος, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να εστιάσει στη στρατηγική για την ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εγγυάται ότι μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές τον συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες.

Ο κ. Καραβίας τόνισε τις ιδιαιτερότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο ως προς το μέγεθος των κεφαλαίων που είναι χωρίς προηγούμενο, όσο και ως προς την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον συνδυασμό, όπως είπε, δάνεια 13 δισ. του Ταμείου πρόκειται ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ. ευρώ καλύπτοντας μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας. Και σε αυτό το σχήμα, ο ρόλος των τραπεζών είναι κεντρικός, σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει πλήρως σε τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες την επιλεξιμότητα των έργων, την πιστοληπτική αξιολόγηση και την παρακολούθηση της χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και πιθανούς επενδυτές και καταρτίζει λίστα έργων που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στις κατηγορίες του Ταμείου. Ο κύκλος χρηματοδότησης εκτιμάται να ανοίξει περί τα τέλη του έτους.

Η μεγάλη ευκαιρία

O Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις, με αρκετές από αυτές που περιέχονται στην έκθεση Πισσαρίδη να έχουν υλοποιηθεί και να απομένουν ορισμένες ακόμη για τα επόμενα χρόνια ώστε να ενισχυθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην “μαύρη οικονομία” η οποία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργεί ως “βαρίδι” για την υπόλοιπη οικονομία και στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Σημείωσε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος έτσι ώστε να επιταχύνεται η απόδοση δικαιοσύνης.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική ανάκτησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις τράπεζες, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην ανάπτυξη καταθετικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που μπορεί να συνεισφέρει σε διψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Έμφαση έδωσε και στην αξιοποίηση των πολλών δεδομένων που συλλέγουν οι τράπεζες, που τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά νέων υπηρεσιών. Επίσης αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού που εφαρμόζει η Εθνική Τράπεζα την τελευταία τριετία.

Προσέλκυση επενδύσεων

Στο αφήγημα της ελληνικής οικονομίας, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν, αναφέρθηκε και ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζοντας επίσης στις πρωτοβουλίες της τράπεζας, με επίκεντρο την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η οποία αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο, όπως είπε, την επενδυτική διάθεση αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν ισχυρό και οδήγησε σε υπερκάλυψη της αύξησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ κατά 4 φορές, με ευρεία σύνθεση και υψηλή ποιότητα των συμμετεχόντων.

Μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα και την οικονομία που μεταφράζεται σε βελτίωση των προσδοκιών για γοργή ανάκαμψη. Εξήγησε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά και με το σχέδιο μείωσης των ΝPEs σε πλήρη εξέλιξη, είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και να συμβάλλει στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί για τη χώρα μια μοναδική ευκαιρία για τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά σημείωσε ότι από τις αρχές του έτους έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με στόχο τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ.ευρώ για το σύνολο του 2021 και με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την περίοδο 2021-2024 σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων δανείων 22-23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 75% προς επιχειρήσεις.

Αλλάζει το περιβάλλον

Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, όπως εξήγησε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο. Ο κ. Ψάλτης πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός μετατοπίζεται στην πράσινη μετάβαση, τη διείσδυση των εξαγωγών, την ερευνητική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, καθώς και στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών, η οποία θα αυξήσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα βασιζόμενη στον δικό της ισολογισμό και με νέα κεφάλαια ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ θα στηρίξει τα αναπτυξιακά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων δίνοντας δυναμικό παρόν στο νέο περιβάλλον υψηλών προσδοκιών που αναδύεται για τη χώρα.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του κλάδου, κατά περίπου 68% (ή 69 δισ. ευρώ) σε 33 δισ., από 102 δισ. στις αρχές του 2017, καθώς και στη δημιουργία της ελληνικής αγοράς διαχείρισης απαιτήσεων που ήταν, όπως είπε, βασική προϋπόθεση για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Εξάλλου, η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα που ίδρυσε εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Cepal, η οποία και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΑ συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος παροχής εγγυήσεων “Ηρακλής” για την μέχρι στιγμής υλοποίηση τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 31 δισ. καθώς για την πρόσθετη προσπάθεια απομόχλευσης των ΜΕΑ με νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 20 δισ. περίπου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος με το “Ηρακλής ΙΙ”, που θα συνεισφέρει σε μονοψήφιους δείκτες ΜΕΑ από τις τράπεζες έως το 2022. Μάλιστα εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για την πιθανή μετάπτωση σε “κόκκινα” των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς μορατόριουμ.