ΟΗΕ: Αποκλεισμένοι από ανθρωπιστική βοήθεια 400.000 κάτοικοι στην ανατολική Γούτα

ΟΗΕ: Αποκλεισμένοι από ανθρωπιστική βοήθεια 400.000 κάτοικοι στην ανατολική Γούτα
epa06547070 A man walks next to destroyed buildings from an alleged barrel bomb attack, at rebels-held Douma, Syria, 20 February 2018. At least seven people were killed on the same day in Douma, as all the cities of Eastern Ghouta were allegedly continuously bombed and shelled by forces loyal to the Syrian government. According to activists, more than 100 people were killed in the last two days. EPA/MOHAMMED BADRA

«Απλώς απαράδεκτη συλλογική τιμωρία» για τους Σύρους που παραμένουν δίχως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη, ενώ οι δυνάμεις του συριακού στρατού συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια κρίσιμης σημασίας, από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες υπηρεσίες αρωγής, δεν θα μπει σήμερα στον πολιορκημένο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το κομβόι για την Ανατολική Γούτα δεν μπορεί να προχωρήσει σήμερα», είπε η πηγή αυτή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Διευκρίνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλες οργανώσεις παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε «να παραδώσουν τη βοήθεια αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Τα περίπου 40 φορτηγά επρόκειτο να μπουν στην Ντούμα, στον θύλακα που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κοντά στη Δαμασκό, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη. Μόνο μια μικρή αυτοκινητοπομπή με εφόδια για 7.200 ανθρώπους έχει περάσει στον θύλακα από τις αρχές του έτους, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα συνιστούν μια «απλώς απαράδεκτη συλλογική τιμωρία» των πολιτών που ζουν στην περιοχή αυτή. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις 18 Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Πάνος Μουμτζής, ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην περιοχή. «Αντί για μια απολύτως αναγκαία ανάπαυλα, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερες μάχες, περισσότερο θάνατο και περισσότερες ανησυχητικές αναφορές για λιμό και για βομβαρδισμούς νοσοκομείων. Η συλλογική τιμωρία πολιτών είναι απώς απαράδεκτη», τόνισε.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε στις 18 Φεβρουαρίου σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σκοτώντας περισσότερους από 650 ανθρώπους. Σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση αλλά και ένα φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης, πρόκειται για το πρελούδιο μιας χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 10% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των μελών της Τζαΐς Αλ Ισλάμ, μιας από τις κυριότερες αντάρτικες οργανώσεις στη Γούτα, επικεντρώνονται στον τομέα της Αλ Ριχάν και στην κοινότητα Σιφουνίγια. Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι σε μια αντεπίθεση των ανταρτών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν 12 στρατιώτες.

Ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο Orient TV, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή, μετέδωσε ότι λόγω της προώθησης των κυβερνητικών δυνάμεων πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από την Ανατολική Γούτα για να γλιτώσουν. Το κανάλι έκανε μάλιστα λόγο για ευρείας κλίμακας εκτόπιση. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι άμαχοι φεύγουν από από τις περιοχές που κατέλαβε ο στρατός, στην ανατολική περιφέρεια του θύλακα, και αναζητούν καταφύγιο σε περιοχές στο κέντρο της Ανατολικής Γούτας.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωνε ότι οι αντάρτες έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους προκειμένου να εμποδίσουν τους αμάχους να φύγουν μέσω του ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Ο υποστράτηγος Βλαντιμίρ Ζολοτούχιν είπε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι οι αντάρτες απαγόρευσαν και τις συγκεντρώσεις των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters