ΟΗΕ: Πράσινο φως για επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΟΗΕ: Πράσινο φως για επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ξεπερνούν του 100 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Μπαγκουί.

Τουλάχιστον 105 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους στις ανταλλαγές πυρών που ξέσπασαν πριν από την αυγή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκουί, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κι ένα μέλος σωστικών συνεργείων.

Ο ανταποκριτής του Reuters καταμέτρησε συνολικά 53 πτώματα σε τέμενος στην συνοικία ΠΚ5 του Μπαγκουί.

Την ίδια ώρα ο Σαμιέλ Χανριόν, ο οποίος εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) στο κοινοτικό νοσοκομείο του Μπαγκουί, δήλωσε ότι άλλα 52 πτώματα βρίσκονται στο νεκροτομείο της πόλης.

Παράλληλα ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν ότι σχεδόν 80 πτώματα βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Μπαγκουί, πολλά από τα οποία κείτονται τώρα στο τέμενος αυτό της συνοικίας ΠΚ5, ενώ άλλα εξακολουθούν να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στους δρόμους της πόλης.

Διαβάστε ακόμη: Λουτρό αίματος στην Υεμένη με τουλάχιστον 40 νεκρούς

«Οι σοροί περισυλλέγησαν το πρωί από ανθρώπους που ζουν στην συνοικία», διευκρίνισε ένας αξιωματούχος του τεμένους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το τέμενος αυτό είχε γεμίσει από άνδρες και γυναίκες που αναζητούσαν συγγενείς τους των οποίων αγνοείται η τύχη.

Σε μια ένδειξη της πολύ μεγάλης έντασης που επικρατεί στην πόλη, τα περίχωρα του τεμένους ήταν γεμάτα από άνδρες που κρατούσαν μανσέτες, ενώ οι γειτονικοί δρόμοι, στους οποίους κείτονταν άλλα πτώματα, ήταν έρημοι.

Οι ανταλλαγές πυρών με αυτόματα και βαρέα όπλα ξέσπασαν πριν από την αυγή σήμερα σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Τα πυρά ξεκίνησαν από την ζώνη της συνοικίας ΠΚ12, στο βόρειο τμήμα της πόλης, και στην συνέχεια εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες, κυρίως κοντά στο κέντρο.

Διαβάστε ακόμη: Βατικανό: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τις κακοποιήσεις παιδιών

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε σήμερα το πράσινο φως στις γαλλικές δυνάμεις για να επέμβουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ασφάλεια, σε υποστήριξη μιας αφρικανικής δύναμης που βρίσκεται στην χώρα.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν ομόφωνα την απόφαση αυτή, η οποία επιτρέπει στα γαλλικά και τα αφρικανικά στρατεύματα να κάνουν χρήση βίας για την προστασία των αμάχων, επιβάλει εμπάργκο όπλων στην χώρα και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμαστούν για μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή στο Μπαγκουί.

Με την ομόφωνη αυτή απόφασή του, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να δώσει εντολή για την διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα αυτή, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή τον Μάρτιο του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους αντάρτες Σελεκά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο