Οικονομία: Άλλα τα μαθηματικά των αγροτών για τα περιθώρια στήριξης

Οικονομία: Άλλα τα μαθηματικά των αγροτών για τα περιθώρια στήριξης
Αγρότες από τον τον κόμβο του Πλατύκαμπου με τα τρακτέρ τους κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας, με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. Κατά την κάθοδό τους στο κέντρο της πόλης τους υποδέχτηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του Εργατικού Κέντρου και πλήθος κόσμου που τους συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες ζητούν να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικώντας αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του κόστους ρεύματος με 7 λεπτά η κιλοβατώρα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και επίσης να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μηνύματα της κυβέρνησης, η προετοιμασία ενόψει της καθόδου των τρακτέρ και οι ζυμώσεις για τα έκτακτα του 2024.

Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί μετρώντας τις αντοχές του προϋπολογισμού για τα έκτακτα επιδόματα στους πιο ευάλωτους, οι αγρότες διατηρούν ελπίδες και συντονίζονται για μια ηχηρή και θεαματική ανάδειξη των αιτημάτων τους, με τρακτέρ, στο αυριανό συλλαλητήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ενεργειακό και λειτουργικό κόστος τίθεται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων, με το επιχείρημα ότι τα τελευταία χρόνια επωμίζονται υψηλότερα κόστη συγκριτικά με τις επιπτώσεις των κρίσεων στη δραστηριότητα των άλλων Ευρωπαίων αγροτών. Με τα έσοδα να ενισχύονται στη χώρα, χάρη στους φόρους κατανάλωσης, που πρόσθεσαν περίπου 7 δισ. ευρώ πέρυσι, αγροτικά συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης υπεραμύνονται της άποψης ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ικανοποίηση των αιτημάτων.

Επιπλέον, η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού καλλιεργεί προσδοκίες, παρά τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του για εξάντληση των περιθωρίων της οικονομίας στις πρόσφατες παροχές. “Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε”, ανέφερε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με πολυμελείς αντιπροσωπείες αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα άκουσε με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσε επιπλέον δύο μέτρα: φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, μαζί με δέσμευση να αλλάξει προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής η επιστροφή από το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη διεργασίες για τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την περίοδο των γιορτών, ενόψει Πάσχα και στο τέλος της χρονιάς, για τα Χριστούγεννα. Προφανώς είναι πρώιμο να ληφθούν αποφάσεις. Η περίμετρος των έξτρα παροχών και το ύψος των επιδομάτων αποτελούν ζητούμενα. Επιπλέον, μεταξύ των άλλων, στην έναρξη της χρονιάς θα πρέπει να είναι ασφαλής και η πρόνοια για ένα περιθώριο που θα έρθει να “κουμπώσει” με τυχόν έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία, όπως π.χ. από φυσικές καταστροφές.

Οπότε το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι εστιασμένο σε νέες πηγές εσόδων και πάταξη της φοροδιαφυγής, απ’ όπου επίσης θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα. Έτσι, εντείνονται οι έλεγχοι σε ΑΦΜ που εμφανίζονται να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από αντίστοιχες δαπάνες, προωθείται χωρίς άλλες παρατάσεις η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών και προωθούνται με ταχείς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις, ένα θέμα που ανέδειξε με το μήνυμά του στο tiktok ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Μίλησε για ταμειακό όφελος 5,7 δισ. ευρώ από τα project των τελευταίων 7 μηνών και επιπλέον οφέλη από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό, τα τρία περιφερειακά λιμάνια (Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), τη διάθεση των μετοχών της HELLENiQ Energy, τις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών Eurobank, Alpha και Εθνικής, με την σταδιακή αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, που συγκέντρωσε πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για εξελίξεις που δίνουν ώθηση στην οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Εντωμεταξύ, στο κάδρο μπαίνουν και άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα, η επιχειρηματική αποστολή, από σήμερα 20 μέχρι την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στην Ινδία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στο Νέο Δελχί του Έλληνα πρωθυπουργού. Στόχος είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών και η προώθηση επενδύσεων καθώς συμμετέχουν στελέχη από 60 ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Eurolife, Mytilineos, Viohalco, ΟΛΘ, Dynacom, Goldair, Streem Global και ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: