Οικονομία: Οι άμυνες εν μέσω κλυδωνισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Οικονομία: Οι άμυνες εν μέσω κλυδωνισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Illustration - A Greek euro coin is on in Schwerin, Germany in a body of water in which the Greek flag is reflected (posed photo, 22 June 2015. Because of the Greek debt crisis, the leaders of the euro countries are meeting for a special session. The Greece aid program expires at the end of June on the European side and the country threatens bankruptcy. Photo: JENS BUETTNER/dpa (Photo by JENS BUTTNER / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
4 καταλύτες συντηρούν αισιοδοξία για την ανάπτυξη σύμφωνα με την Alpha Bank - Οι αμφιβολίες για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Εν μέσω σεισμικής διέγερσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κρίσιμων αποφάσεων νομισματικής πολιτικής υπάρχουν και καλά νέα για την ελληνική οικονομία που μπορεί να προσβλέπει στο αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη καθώς πέρα από τις θετικές επιδόσεις -συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μ.ο.- σε επενδύσεις, απασχόληση και οικονομικό κλίμα, υπάρχουν θετικοί καταλύτες που αποδυναμώνουν τους κινδύνους.

Για παράδειγμα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος μπορεί να συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου αλλά για το τρέχον έτος οι προβλέψεις είναι ευοίωνες. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, με θετικά μηνύματα να έρχονται ήδη από τις προκρατήσεις, ενώ ευεργετική είναι και η αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Eντωμεταξύ, όπως σχολίασε ο Pierre Gramegna, διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF με αφορμή την αποδέσμευση 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP), η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλητικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες, σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται καθησυχαστικός σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο CNBC ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί ενώ εκτίμησε ότι κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Πάντως οι κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σκηνικό αναπόφευκτα προκαλούν αμφιβολίες ως προς την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και αφήνουν λιγότερα περιθώρια ελιγμών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο τους report οι εντολές των κεντρικών τραπεζών, ακόμη και η ανεξαρτησία τους, δέχονται αυξανόμενη πίεση. Οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό και με άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση και ο κίνδυνος χρηματοοικονομικού κατακερματισμού εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πως μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική στο μέλλον. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, πιθανώς να συνεχίσουν τις αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων.

Η πρόσφατη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 16 Μαρτίου, να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης επιβεβαιώνει αυτή τη στάση.

Οι καταλύτες για την ελληνική οικονομία

Πάντως παρά τις αβεβαιότητες υπάρχουν καταλύτες που συντηρούν αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ξεπέρασε σημαντικά τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης (5,9% έναντι 3,5%) και παρά το γεγονός ότι αναμένεται να μετριαστεί το τρέχον έτος σε σχέση με πέρυσι, οι εκτιμήσεις παραμένουν θετικές.

Μάλιστα οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων αναλύουν 4 σημαντικούς καταλύτες.

1 – Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την προστασία των νοικοκυριών έναντι του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.4.2023 είναι μεταξύ των παραγόντων που εκτιμάται ότι θα στηρίξουν και φέτος την εγχώρια ζήτηση, όπως το 2022, όταν η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 7,8%, έχοντας την υψηλότερη συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ, ίση με 5,3 ποσοστιαίες μονάδες.

2 – Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Index, ESI) υπερβαίνει από τον Μάιο του 2022 τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης, ακολουθώντας έντονα ανοδική τροχιά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο δείκτης ESI, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 107,5 μονάδες. Η άνοδος τους τελευταίους μήνες, οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και ακολουθούν το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάζει στο διάστημα αυτό και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επίσης, θετικές είναι οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την απασχόληση.

3 – Σύμφωνα με τους αναλυτές η στατιστική επίδραση βάσης (carry-over effect) του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης του 2022 επί του προσδοκώμενου ρυθμού μεγέθυνσης του 2023 εκτιμάται σε 1,5%. Σημειώνεται ότι η στατιστική επίδραση βάσης είναι η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ του επιπέδου του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο ενός έτους (δ’ τρίμηνο 2022: 48,7 δισ. ευρώ) και του μέσου επιπέδου του ΑΕΠ του ίδιου έτους (μ.ο. 2022: 48 δισ. ευρώ).

4 – Η δυναμική των επενδύσεων την τελευταία διετία αναμένεται αφενός να διατηρηθεί το 2023 και αφετέρου να ενισχύσει την παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,7% το 2022, συνεισφέροντας 1,5 π.μ. στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Η συμβολή των επενδύσεων στο μελλοντικό αναπτυξιακό μείγμα αναμένεται καθοριστική, καθώς οι επενδύσεις που προσδοκάται ότι θα πραγματοποιηθούν, πρωτίστως στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: