Οικονομία: Το θετικό momentum και το μήνυμα στους αγρότες

Οικονομία: Το θετικό momentum και το μήνυμα στους αγρότες
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Τα δημοσιονομικά όρια και το μήνυμα Χατζηδάκη. Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών και οι ξένες επενδύσεις.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, όπως αποτυπώθηκε στο ρεκόρ προσφορών για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου χθες, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, με πιο πρόσφατη αυτή της ΙΚΕΑ International για κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο και η συνετή δημοσιονομική πολιτική, για την οποία έχει δεσμευτεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούν εχέγγυα για διατηρήσιμη ανάπτυξη σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας αλλά μένει να αναδειχθεί όφελος και για τους πολίτες.

Με τις κινητοποιήσεις των αγροτών να κλιμακώνονται τα καλά νέα για την οικονομία τίθενται υπό το πρίσμα της ευημερίας που θα προκύψει για τους επαγγελματίες και την κοινωνία από την οικονομική πολιτική.

Η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως τις συνέπειες του πληθωρισμού στα εισοδήματα και στο κόστος ζωής αλλά, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αξιολογούνται τα αιτήματα και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. “Δεν θέλω και δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις, που θα γυρίσουν όμως τη χώρα προς τα πίσω. Αυτό δεν θα ήταν ωφέλιμη, αλλά επικίνδυνη πολιτική“, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης μεταφέροντας εμμέσως μήνυμα σε κλάδους που εγείρουν διεκδικήσεις. Σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της και ότι κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει σε μια οικονομία που τα δημόσια οικονομικά της στηρίζονται σε πήλινα πόδια. Σε αυτή την δημοσιονομική πολιτική πιστώνει η κυβέρνηση την επιτυχημένη έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, με την οποία η χώρα δανείστηκε 4 δισ. ευρώ λαμβάνοντας προσφορές 35 δισ. ευρώ και καλύπτοντας πλέον το 40% των δανειακών αναγκών της για το 2024, με ένα ιδιαίτερα χαμηλό για την περίοδο που διανύουμε κόστος δανεισμού. Επιτυγχάνεται έτσι μια από τις ταχύτερες, αν όχι η ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα η χώρα έχει επιτύχει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Ωστόσο παραμένει πρόβλημα για τη βιομηχανία και άλλους κλάδους της οικονομίας το κόστος παραγωγής και λειτουργίας, καθώς και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ενώ τα εισοδήματα των πολιτών παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης την ώρα που το κόστος διαβίωσης αυξάνεται. Επιπλέον, ομάδες εργαζομένων εγείρουν διεκδικήσεις και κρίνουν ότι πλήττονται δυσανάλογα από την δημοσιονομική και φορολογική πολιτική, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες πριν από λίγους μήνες και οι αγρότες σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται συνεργασίες αρμόδιων φορέων και κοινωνικών εταίρων και αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις. Πολλές από τις αποφάσεις όμως λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, κάτι που επιβεβαιώνουν οι παρενέργειες από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που έχουν οδηγήσει σε ανακατανομή πόρων με μείωση των βασικών ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες κατά 236 εκατ. ευρώ. Για τη νέα ΚΑΠ και σειρά άλλων αιτημάτων κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι στα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών προβάλλεται ως μείζον το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία. Επιπλέον διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την παραγωγή που καταστράφηκε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και από ασθένειες σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, παρεμβάσεις στις τιμές καυσίμων, ενέργειας και αγροτικών εφοδίων, έργα υποδομής που θα θωρακίζουν την παραγωγή από καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και θεσμικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζεται η παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: