Oικονομολόγοι από τις ΗΠΑ: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουν οι εργαζόμενοι αύξηση

Oικονομολόγοι από τις ΗΠΑ: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουν οι εργαζόμενοι αύξηση
Photo: pixabay.com

του Bernhard Warner

Είναι μια καλή εποχή για να είσαι εργαζόμενος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ονομαστική αύξηση των μισθών εκτοξεύθηκε κατά 4,4% πέρυσι και οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα προκύψει άλλη μια αξιοπρεπής αύξηση των αποδοχών το 2022.

Και στην Ευρώπη, τα νέα είναι ακόμη καλύτερα για όσους πληρώνονται για την εργασία τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία επαγγελματικών προσλήψεων Robert Walters, οι προϋπολογισμοί μισθοδοσίας των βρετανικών επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% έως 15% φέτος – η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008. Στο μεγαλύτερο άκρο του φάσματος – 15% – αυτή η δαπάνη του προϋπολογισμού για μισθούς θα είναι περίπου τριπλάσια του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας στους εργαζόμενους πραγματικά κέρδη που ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό.

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ολλανδία σχεδιάζουν να προϋπολογίσουν παρόμοια ποσά φέτος για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα, σύμφωνα με την Robert Walters.

Δικαιολογείστε αν δεν είστε σε θέση να θυμηθείτε την τελευταία φορά που οι εργαζόμενοι είχαν το «πάνω χέρι» στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα και με την πιο σφιχτή αγορά εργασίας στην ιστορία, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά την ίδια αγοραστική δύναμη με αυτήν που είχαν πριν από 40 χρόνια (και τα περισσότερα κέρδη πήγαν στους υψηλότερα αμειβόμενους).

Έχει περάσει καιρός από τότε που οι Ευρωπαίοι είδαν κι αυτοί μια έκρηξη μισθών. Στις αρχές του αιώνα, μεγάλο μέρος της Ευρώπης περνούσε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούσαν ένα είδος «χρυσής περιόδου» για τους εργαζόμενους: Οι ευκαιρίες απασχόλησης ήταν άφθονες και τα εισοδήματα των νοικοκυριών εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Μεταξύ του 1999 και του 2008, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρωζώνη απογειώθηκε, σημειώνοντας αύξηση 49% στο διάστημα αυτό.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έβαλε ένα απότομο τέλος σε όλα αυτά. Η αύξηση των μισθών σε όλη την Ευρώπη συρρικνώθηκε από το τελευταίο εξάμηνο του 2008 και παρέμεινε στάσιμη καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου εισήλθε σε μια χαμένη δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και ελάχιστου πληθωρισμού.

Ωστόσο, τώρα αναδύεται ένας νέος μισθολογικός κύκλος, ο οποίος ευνοεί και πάλι σαφώς τον εργαζόμενο. Για ορισμένα εξειδικευμένα επαγγέλματα – όπως οι ειδικοί της πληροφορικής, οι νομικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής εταιρικών λειτουργιών – η χαμένη δεκαετία έφτασε στο απότομο τέλος της, με την αύξηση των μισθών να εντείνεται, κινούμενη και πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

«Οι υπεύθυνοι προσλήψεων λένε ότι αυτή η μάχη για ταλέντα θα μας απασχολήσει για κάμποσο καιρό», λέει η Ruman Gill, εκπρόσωπος της Robert Walters.

Αλλά το «για κάμποσο καιρό» μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, και τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η καλύτερη στιγμή για να «κλειδώσετε» αυτή την αύξηση που θέλετε είναι το 2022 – ίσως και το 2023.

Πηγή: Fortune.com