Όλα ανοιχτά λίγες ώρες πριν το Eurogroup

Όλα ανοιχτά λίγες ώρες πριν το Eurogroup

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν «σοβαρή» την γαλλική πρόταση για το χρέος, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη Γερμανία. 

 

«Όλα ανοιχτά» δήλωναν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ένα 24ωρο πριν από το σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου, στο οποίο κρίνεται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν πως η πρόταση Λε Μερ «είναι σοβαρή και υπάρχει βάση συζήτησης στο Eurogroup».

Ωστόσο, οι τόνοι σε Αθήνα και Βερολίνο έχουν ανέβει επικίνδυνα, καθώς μετά το debate της Δευτέρας, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον πρώτο να προειδοποιεί με Σύνοδο Κορυφής και τον δεύτερο να απαντά με παραινέσεις στον Πρωθυπουργό να μην τηλεφωνεί στη Γερμανίδα Καγκελάριο, γιατί «πάλι στο Eurogroup θα επιστρέψει το θέμα».

Η Κυβέρνηση επανήλθε και με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου αφήνει για άλλη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης. «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το Μαξίμου με διαρροές έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι σήκωσαν αμέσως το γάντι, με αξιωματούχους της ΕΕ να προειδοποιούν με νέα παράταση έως το Eurogroup του Ιουλίου για να βρεθεί λύση. «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου», δήλωνε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως η πρόταση Σόιμπλε, όπως διατυπώθηκε στο τελευταίο Eurogroup δεν πρόκειται να αλλάξει και η διατύπωση για το χρέος δεν μπορεί να υπερβεί τις γραμμές της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιρκ Βάισμπεργκερ, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία πάνω «σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο», ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως  η θέση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει και «τα μέτρα θα συζητηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018».