Όλα έτοιμα για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Όλα έτοιμα για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Χωρίς χρέη από πέρσι αλλά με μικρότερο προϋπολογισμό, δίνοντας βήμα στους νέους δημιουργούς και εγχώριες παραγωγές το Ελληνικό Φεστιβάλ. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2014 από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Λούκο, δίνοντας φέτος  έμφαση στους νέους Έλληνες καλλιτέχνες και στις εγχώριες παραγωγές

Το Ελληνικό Φεστιβάλ που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα εξαιτίας των σημαντικών παραγωγών θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου. Σε 25 γωνιές της Ελλάδας θα παρουσιαστούν 37 θεατρικές παραγωγές, 23 μουσικές παραστάσεις, οκτώ χορευτικές παραστάσεις και τρεις περφόρμανς, με την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού να κάνει την αρχή, ενώ η αυλαία θα πέσει στην Επίδαυρο με τους Πέρσες από το ΚΒΘΕ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Διαβάστε ακόμα: Οι ακριβότερες δημοπρασίες: Αστρονομικά ποσά για έργα τέχνης

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί 5 ξένες παραστάσεις ενώ όπως επεσήμανε ο Γιώργος Λούκος, είναι πολύ πιθανό εφόσον εξασφαλιστούν κάποιοι πόροι, να προστεθούν και άλλες παραστάσεις στο πρόγραμμα. Επίσης, φέτος επιχειρείται ένα νέο άνοιγμα σε συνεργασία με το «Διάζωμα». Η παράσταση «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονύσιου Σολωμού σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, θα παρουσιαστεί σε 26 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, οι δύο πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα παιχτούν σε μονοήμερες παραστάσεις, Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα.

Στις προσθέσεις της τελευταίας στιγμής συγκαταλέγονται η παράσταση «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, η ανάγνωση των «Αδερφών Καραμαζώφ» από 6 ηθοποιούς σε επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα, το «Θείο Τραγί» από τον Άρη Μπινιάρη, μία παράσταση του Γ. Απέργη κα της Βαλερί Ντρεβίλ και ένα αφιέρωμα στους 4 πρώτους ρεμπέτες του Πειραιά, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τον κύριο Λούκο, ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 700.000 ευρώ σε σχέση με το 2013.

Διαβάστε ακόμα: Ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ δε θα ενταχθούν οι παραστάσεις οι οποίες δεν πήραν κάποια επιχορήγηση, όπως τα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ με τον Γιάννη Μπέζο και «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά» των Νίκου Παναγιωτόπουλου και Πολ Λαφάργκ.

Οι νέοι δημιουργοί Θέμελης Γλυνάτσης, Σάββας Στρούμπος, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Τάρλοου, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρης Καραντζάς (Επίδαυρος), και Έκτορας Λυγίζος (Επίδαυρος) θα κάνουν τις πρώτες σκηνοθετικές τους απόπειρες στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.