Ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο deal στη φαρμακοβιομηχανία

Ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο deal στη φαρμακοβιομηχανία
NEW YORK, NY - OCTOBER 29: The Pfizer headquarters in New York City stands in the heart of Manhattans business district on October 29, 2015 in New York City. Ireland-based Allergan confirmed October 29, that it has been approached by the U.S. drug company Pfizer and is in talks regarding a potential deal. These are just the latest two pharmaceutical companies to start early dealmaking talks. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Συμφωνία 160 δισεκατομμυρίων έκλεισαν Pfizer-Allerged.

Οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί Pfizer και Allerged βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Η εταιρεία που προκύπτει αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως, ενώ αποτελεί και την μεγαλύτερη αντιστροφή που έχει γίνει ποτέ.

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία μια αμερικανική εταιρεία συγχωνεύεται με μια ξένη και μεταφέρεται στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγει τη φορολογία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.Η Allergan εδρεύει στο Δουβλίνο. Η Pfizer θα προσφέρει 11,3 δικές της μετοχές για κάθε μετοχή της Allergan. Οι μέτοχοι της Pfizer θα λάβουν μια μετοχή της νέας εταιρίας για κάθε μία από τις μετοχές της Pfizer.

Η συμφωνία –η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας– αποτιμά τις μετοχές της Allergan στα 363,63 δολάρια την κάθε μία, συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 312,46 δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Ίαν Ριντ, θα είναι επικεφαλής της νέας εταιρίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, Μπρεντ Σόντερς, θα αναλάβει τη θέση του Γενικού Επιχειρησιακού Διευθυντή.

Τα σχέδια των δύο εταιρειών ήρθαν στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να εμποδίσει τέτοιες επιχειρηματικές συμφωνίες δεδομένου ότι επιτρέπει στις εταιρείες να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις ΗΠΑ.

Πέρυσι η Pfizer κατέγραψε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια έσοδα, ενώ η Allergan ξεπέρασε τα 13 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις. Το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο τους θα περιλαμβάνει το Botox, το εμβόλιο της πνευμονίας και θεραπείες για ασθένειες όπως το Alzeimer και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.