Όλα οδεύουν προς έναν Δεκέμβριο με lockdown

Όλα οδεύουν προς έναν Δεκέμβριο με lockdown
Tourists wear face masks to prevent the spread of COVID-19 at the archeological site, on the Akropolis hill, in Athens, on November 2, 2020. The greek government announced new measures to stop the rapid rise in new cases, among which are the closure of bars, cafes, restaurants and gyms around the country. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) Photo: AFP
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθάρισε ότι όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε τριψήφια νούμερα, η άρση των μέτρων απομακρύνεται.

Η συζήτηση για άρση του lockdown δεν έχει γίνει στην επιτροπή, δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή οι αριθμοί «παραμένουν πιεστικοί και δυσάρεστοι» και «δεν είναι αυτοί που μας επιτρέπουν  να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Οποιοδήποτε πρόωρο βήμα άρσης των μέτρων θα έχει τραγικά αποτελέσματα τα οποία δεν μπορέσουμε να τα αντέξουμε ούτε ως σύστημα ούτε ως κοινωνία».

Όπως συμπλήρωσε, «θα αισθανόμουν ασφαλής για  οποιοδήποτε άνοιγμα με τον αριθμό των  διασωληνωμένων να είναι διψήφιος».

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το ζήτημα της άρσης των μέτρων ότι  «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα». Ο πρωθυπουργός είπε, χαρακτηριστικά, πως «στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός. Επεσήμανε δε ότι θα υπάρχει ασφάλεια όταν τα ημερήσια κρούσματα θα είναι λιγότερα από 500 και ο αριθμός των διασωληνωμένων διψήφιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Τόνισε ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τάχθηκε υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε μέχρι πρότινος, την προσεχή Δευτέρα εξεταζόταν η επανεκκίνηση, με πρώτα τα δημοτικά σχολεία και ακολούθως με το λιανεμπόριο. Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Ακόμα και για τα σχολεία, η 7η Δεκεμβρίου που έχει ανακοινωθεί, ενδέχεται να μετατεθεί για αργότερα, κάτι πάντως που θα κριθεί προς το τέλος της εβδομάδας. Πολλές μάλιστα εισηγήσεις επιστημόνων τάσσονται υπέρ του ανοίγματος στις 21 Δεκεμβρίου από την εστίαση και διατήρηση των σχολείων κλειστών για όλη την περίοδο των γιορτών.