Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα στα ΜΜΜ

Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα στα ΜΜΜ
Πολίτες σε λεωφορείο με μάσκες λόγω του κορονοϊού , Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. Κλειστά παραμένουν μετά από απόφαση της κυβέρνησης τα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια με εξαίρεση τα μαγαζιά που έχουν άδεια για delivery και take away. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενισχύονται τα δρομολόγια των ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Επιβάλλονται μάσκα και φυσικές αποστάσεις- Τι θα κάνουν οι βοηθοί επιβατών.

H επιστροφή στην καθημερινότητα ξεκινάει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου και φέρνει μαζί της αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας εντός των μέσων μεταφοράς, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Ακόμη, θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Επίσης, συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card, μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC, ή υπολογιστή, ενώ στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών.

«Η Δευτέρα θα είναι μία δύσκολη μέρα», επεσήμανε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι προέχει η δημόσια υγεία, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η ατομική ευθύνη.

Βοηθοί επιβατών

Από το πρωί της Δευτέρας περίπου 300 βοηθοί επιβατών θα βρίσκονται σε κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία.

Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής.

Μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες

Οι πέντε κανόνες που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι:

  • Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη
  • Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα
  • Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο
  • Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί
  • Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αλλαγές στα δρομολόγια

Ο ΟΑΣΑ σημειώνει πως θα ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.

Δηλαδή, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, στο τραμ στα 8 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Εφόσον χρειαστεί, δύναται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών

Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων

Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων καθώς και σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα νέα, αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Λόγω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των επιβατών και των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μεταφέρεται σε νέο χώρο στα γραφεία του οργανισμού, που βρίσκονται στο ισόγειο της οδού Ρεθύμνου 16, 106 82, Αθήνα και θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (10:00 – 14:00).

Τι θα γίνει με τις μηνιαίες κάρτες

Ο υπουργός είπε ότι τα πρόστιμα θα τα επιβάλλει η αστυνομία. Ωστόσο, θα υπάρξει ανοχή στο ζήτημα μεταφοράς ανήλικων τέκνων, ειδικά για τους πολύτεκνους.

Τέλος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας.