Όλα όσα περιλαμβάνει το πακέτο 2 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζεται να ρίξει η Ουάσινγκτον για τον κορωνοϊό

Όλα όσα περιλαμβάνει το πακέτο 2 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζεται να ρίξει η Ουάσινγκτον για τον κορωνοϊό
epa08318594 Republican Senate Majority Leader Mitch McConnell (C) leaves the Senate chamber at Capitol Hill in Washington, DC, USA, 24 March 2020. The Trump administration and Congress are continuing negotiations on a coronavirus COVID-19 stimulus package. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιθυμεί να δοθούν 1.200 δολάρια σε κάθε άτομο χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος συνεχίζουν να διαπραγματεύονται το ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο μέτρων για την παροχή έκτακτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οικονομικής βοήθειας, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε τις εξής λεπτομέρειες για το πακέτο:

Καταρχήν, θα δοθούν απευθείας χρήματα στους Αμερικανούς πολίτες: 1.200 δολάρια περίπου για ένα άτομο, 2.400 δολάρια για ζευγάρια, και 3.000 δολάρια για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό δεν θα δίδεται σε άτομα πολύ υψηλού εισοδήματος.

Επιπλέον, θα δοθούν 350 δισεκατομμύρια σε μικρές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους. Οι εταιρείες με έως 500 εργαζομένους θα μπορούν να λάβουν μικρά επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστούν οι μισθολογικές πληρωμές. Το πρόγραμμα θα προσφέρει βοήθεια για 8 εβδομάδες μέσω ομοσπονδιακά εγγυημένων δανείων για εργοδότες που διατηρούν το προσωπικό τους. Κι αν είναι συνεπείς προς τις μισθοδοτικές υποχρεώσεις τους, δεν θα χρειάζεται να καταβάλλουν δαπάνες όπως το ενοίκιο, οι τόκοι στεγαστικών δανείων και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.

Το πακέτο ενισχύει και τα επιδόματα ανεργίας, προσθέτοντας 600 δολάρια ανά εβδομάδα στο ήδη υπάρχον επίδομα, για διάστημα έως και τεσσάρων μηνών. Προσφέρει, επίσης, επιπλέον 13 εβδομάδες στις 39 εβδομάδες ασφάλισης ανέργων, μέχρι το τέλος του 2020. Η κάλυψη ισχύει αναδρομικά από τις 27 Ιανουαρίου και αφορά και ανεξάρτητους συνεργάτες και εργαζομένους της gig economy.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η διοχέτευση 242 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον πληρωμές εκτάκτου ανάγκης για την καταπολέμηση του ιού και τη διατήρηση των προγραμμάτων προστασίας του ιστού κοινωνικής ασφάλειας. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στη σίτιση παιδιών, στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Ελέγχου Επιδημιών, και σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας και μεταφορών.

Απ’ αυτό το ποσό, 15,6 δισεκατομμύρια αφορούν την επέκταση του προγράμματος σίτισης, το οποίο καλύπτει 40 εκατομμύρια άτομα χαμηλού εισοδήματος ετησίως. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου προβλεπόταν η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, όπως π.χ. αεροπορικές εταιρείες, με δάνεια ύψους 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τελευταία εκδοχή του κειμένου, όμως, αναφέρει το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!). Ο τελικός αριθμός δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι και οι δικλείδες ασφαλείας για να μην γίνει κατάχρηση των χρημάτων από τις εταιρείες. Παράλληλα, οι εργοδότες δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν φόρο επί των μισθών το 2020, καθώς η καταβολή αυτή θα μετατεθεί για το 2021 και το 2022.

Τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι και η κυβέρνηση δεν έχουν κάνει αποδεκτό το αίτημα των Δημοκρατικών για την παροχή βοήθειας στις Πολιτείες, όπως σημειώνει το Associated Press. Οι κυβερνήτες έχουν ζητήσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για να συμμαζέψουν κάπως τους πολιτειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι βρίσκονται «στο κόκκινο» εξαιτίας της προσθήκης νέων δαπανών και της δραματικής μείωσης των εσόδων από φόρους. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συμβιβασμό επ’ αυτού του θέματος.

Πηγή: fortune.com