Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα στήριξης επιστημονικών εταιρειών του Ιδρύματος Λάτση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα στήριξης επιστημονικών εταιρειών του Ιδρύματος Λάτση
Photo: Ingram Publishing

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου.

Ξεκίνησε την Πέμπτη,22 Οκτωβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων για το νέο Πρόγραμμα Στήριξης Επιστημονικών Εταιρειών από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις στα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη και στην ενδυνάμωση επιστημονικών εταιρειών, συλλόγων, σωματείων και άλλων συναφών οργανισμών και ομάδων με έδρα στην Ελλάδα.

Ο στόχος είναι:

– Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τους (π.χ. δημιουργία νέας ιστοσελίδας, οργάνωση ημερίδων με χρήση νέων τεχνολογιών κ.λπ.) για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

– Η εξωστρέφεια και η εδραίωση συνεργασιών με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

– Νέες δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τον επιστημονικό φορέα.

Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εμπίπτουν ανεξάρτητοι μη κερδοσκοπικοί επιστημονικοί φορείς, όπως σύλλογοι, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και κοινωνικές συνεταιριστικές εταιρείες, καθώς επίσης άτυπες ερευνητικές συλλογικότητες και επιστημονικές ομάδες. Δεν εμπίπτουν πανεπιστήμια και κρατικά ερευνητικά κέντρα, καθώς και τα εργαστήρια τους.

Οι προτάσεις θα αφορούν δράσεις που ξεκινούν όχι νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2016 και ολοκληρώνονται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2016. Η κάθε πρόταση θα πρέπει να έχει προϋπολογισμό που δεν θα υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Η υποβολή των προτάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση http://fluidsurveys.com/surveys/JSLPBF/scientific-societies/ θα γίνεται έως την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση αποτελεσμάτων θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ιδρύματος Λάτση, οι επιστημονικές εταιρείες παρουσιάζουν πλούσια ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως εκδόσεις επιστημονικών περιοδικών, εκπαίδευση των μελών της επιστημονικής κοινότητας, στην οποία απευθύνονται, πραγματοποίηση ημερίδων-συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων διάχυσης της νέας γνώσης. Πολλές από αυτές υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα και προάγουν τη δημόσια συζήτηση και την επικοινωνία επιστήμης και κοινωνίας. Παράλληλα, έχουν διαρκή επαφή με πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς μεγάλος αριθμός των μελών τους είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, λόγω και της κρίσης, οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν πόρους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς τα έσοδα τους προέρχονται από ‘ευάλωτες’ πηγές (συνδρομές των μελών, πώληση τεκδόσεων κ.λπ.). Παράλληλα, δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έρευνα, καθώς δεν ανήκουν στους επιλέξιμους ερευνητικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι η σχετική αδρανοποίηση και η αποστασιοποίηση πολλών τέτοιων εταιρειών, γι’ αυτό χρειάζεται η χρηματοδοτική ενίσχυσή τους.