Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα

Τι είναι, πώς μεταδίδεται, πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για ένα ύποπτο κρούσμα.

Με δύο ύποπτα κρούσματα του Έμπολα στη «γειτονιά» μας, στην Τουρκία και την Κύπρο και με τον ιό να έχει βγει από τα σύνορα της Αφρικής, όπου ξέσπασε, «φτάνοντας» στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ελλάδα εξοπλίζεται και προετοιμάζεται, για το ενδεχόμενο εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, μίλησε στο News 247 και εξήγησε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον αιμορραγικό πυρετό, τον κίνδυνο εμφάνισης κρούσματος στη χώρα μας και τους τρόπους πρόληψης και προστασίας.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα», ξεκαθαρίζει, σημειώνοντας πως δεν είναι πιθανό ο ιός να λάβει τη μορφή πανδημίας. «Είναι πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα στη χώρα μας, όπως ακριβώς και για οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Όπως συνέβη με τις ΗΠΑ και την Ισπανία, όπου τα κρούσματα δεν ήταν αυτόχθονα, αλλά εισαγόμενα. Η Ισπανίδα νοσοκόμα βέβαια νόσησε, περιθάλποντας ασθενή στη χώρα της, αλλά δεν είναι όπως συμβαίνει με τα κρούσματα στην Αφρική. Ο κίνδυνος για εμφάνιση κρουσμάτων υπάρχει, εφόσον ο κόσμος ταξιδεύει, αλλά είναι χαμηλός».

Για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, λαμβάνονται μέτρα και στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, όπου στο προσωπικό έχει χορηγηθεί ενημερωτικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και οδηγίες για τον εντοπισμό, την αναγνώριση και τον χειρισμό ύποπτων κρουσμάτων. «Θα ενταθούν τα μέτρα αυτά και θα ενισχυθούν επιπλέον και με υγειονομικό υλικό και με προσωπικό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, ήδη έχει καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», όπου το ιατρικό προσωπικό έχει λάβει οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος και οδηγίες για τον χειρισμό του.

Διαβάστε τη συνέχεια του αναλυτικού ρεπορτάζ στο news247.gr