Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα stablecoins που ανταγωνίζονται Bitcoin και Ethereum

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα stablecoins που ανταγωνίζονται Bitcoin και Ethereum
The logo of the digital currency Tether is seen in this photo illustration on the Digital Currencies. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τι είναι τα σταθερά νομίσματα; Ο οδηγός σας για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εναλλακτική στα πιο δημοφιλή cryptos.

του Rey Mashayekhi

Τα σταθερά νομίσματα (stablecoins) είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για επενδυτές και εταιρείες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα σταθερά νομίσματα είναι κάπως προστατευμένα από τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών που πλήττουν το Bitcoin, το Ethereum και το Dogecoin, για να αναφέρουμε μερικά γνωστά κρυπτονομίσματα.

Ως αποτέλεσμα, η αγορά των σταθερών νομισμάτων έχει ανθίσει. Από τον Μάιο, η συνολική προσφορά stablecoin έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από μόλις περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο χρόνο.

Το stablecoin είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος του οποίου η αξία συνδέεται με την αξία ενός ξεχωριστού περιουσιακού στοιχείου, όπως νομίσματα fiat όπως το δολάριο και το ευρώ ή βασικά εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Τα σταθερά νομίσματα αποκτούν τη σταθερότητά τους από την σύνδεση της αξίας τους με περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι τιμές κυμαίνονται σχετικά ελάχιστα. Εξαιτίας αυτού, η τιμή τους είναι συνήθως σταθερότερη από τα τυπικά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ether και το Dogecoin, τα οποία δεν υποστηρίζονται από κανένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο και συχνά κυμαίνονται σε αξία.

Τα σταθερά νομίσματα χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αγορά και πώληση άλλων κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, με τη μετατροπή του νομίσματος fiat σε σταθερό νόμισμα και τη χρήση αυτών των σταθερών νομισμάτων για αγορά και πώληση άλλων κρυπτονομισμάτων. Κάπως έτσι το συρρικνωμένο Tether, το οποίο υποστηρίζεται από δολάρια, έγινε το πιο διαπραγματεύσιμο και πανταχού παρόν stablecoin.

Τα stablecoins είναι διαθέσιμα στα περισσότερα σημαντικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Binance και Kraken. Η γοητεία των σταθερών νομισμάτων για τους επενδυτές είναι ότι είναι συνήθως μια πολύ πιο ασφαλής και λιγότερο ασταθής επένδυση σε σύγκριση με τα επιρρεπή σε διακυμάνσεις κρυπτονομίσματα – ακόμη και τα σημαντικά όπως το Bitcoin και το Ether. Αυτή η σταθερότητα καθιστά επίσης πιο εύκολη τη συναλλαγή με σταθερά νομίσματα και πιο ελκυστική για τους θεσμικούς παίκτες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα.

Μέχρι στιγμής, το Tether είναι το μεγαλύτερο σε όγκο σταθερό νόμισμα που κυκλοφορεί, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς σταθερών νομισμάτων. Άλλα αξιοσημείωτα σταθερά νομίσματα περιλαμβάνουν το συνδεδεμένο με το χρυσό Paxos Gold και το συνδεδεμένο με το πετρέλαιο Petro, το οποίο εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και υποστηρίχθηκε από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Όπως και με πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, τα περισσότερα σταθερά νομίσματα λειτουργούν σε μια γκρίζα ζώνη – αν και αυτό πιθανότατα θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Μετά τη συνάντηση του περασμένου μήνα σχετικά με το θέμα, η υπουργός Οικονομικών Yellen επεσήμανε «την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ» για τα σταθερά νομίσματα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναμένεται να κάνει συστάσεις πολιτικής «τους επόμενους μήνες».