Όλα παίζονται στην…«παράταση»

Όλα παίζονται στην…«παράταση»

Η πολιτική διαχείριση μιας νέας συμφωνίας απασχολεί την Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η πολιτική διαχείριση μιας συμφωνίας για παράταση είναι πλέον αυτό που απασχολεί κοινοτικές πηγές. Όπως σημειώνουν, Ελλάδα και Ευρωπαίοι, στο Eurogroup της Τετάρτης, βρέθηκαν πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν πλήρως στο χρονοδιάγραμμα της τεχνικής επέκτασης του προγράμματος, στην συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup, αλλά και το πώς θα υπογραφεί αυτή η τεχνική επέκταση ως το τέλος του μήνα.

Η διαφωνία προέκυψε όταν ζητήθηκε (χωρίς να διευκρινίζεται από ποια πλευρά) αυτή η αρχική συμφωνία να αποτυπωθεί και σε γραπτό κείμενο. Εκεί, άρχισε το παιχνίδι με τις λέξεις, καθώς η μεν Γερμανία απαιτούσε να μπουν στην ανακοίνωση οι λέξεις «παράταση» και «επιτυχής ολοκλήρωση» του ισχύοντος προγράμματος, η δε ελληνική πλευρά ζητούσε να συμπεριληφθεί ο όρος «τροποποίηση» του προγράμματος.

Ακολούθησε το γνωστό σήριαλ με τα «γράψε-σβήσε», χωρίς τελικά να καταστεί δυνατή η συμφωνία.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν οι 19 υπουργοί της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξει ανακοινωθέν, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και οι συζητήσεις θα προχωρούσαν κανονικά. Η προχθεσινή εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω η συζήτηση και να ξεκινήσει από το σημείο που διεκόπη την Τετάρτη.

Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν τελικά στις Βρυξέλλες, μαζί με τον επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, για να προχωρήσουν τα σχετικά κείμενα, ώστε να υπάρξει μια βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

Τα στελέχη της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονταν διατεθειμένοι όχι μόνο να συζητήσουν πάνω στις δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος, αλλά ακόμη και να δεχθούν να διαγράψουν κάποιες από αυτές τις δεσμεύσεις, αποδεχόμενοι αντίστοιχες Ελληνικές προτάσεις.

Αυτό που πλέον τους προβληματίζει είναι μόνο η διαχείριση της κοινής γνώμης, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως λένε.

Είναι μια εξέλιξη, που ίσως απαιτήσει και νέο έκτακτο Eurogoup έως το τέλος του μήνα, καθώς-σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- ίσως χρειαστεί να κλιμακωθεί η ρητορική της σύγκρουσης για να περάσει τελικά μια «παράταση» στην Ελλάδα, αλλά και μια «χαλάρωση» στους σκληρούς της Ευρωζώνης.