Όλα τα έκτακτα μέτρα μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κω

Όλα τα έκτακτα μέτρα μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κω
Ζημιές στην Κω από σεισμό μεγέθους 6,6 ρίχτερ , Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού ΑΠΕ-ΜΠΕ/AEGEANEWS/Δαυιδ Μουστάκης

Σε πλήρη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον φονικό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων, ενημέρωσαν με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης και τα προσωπικά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον κ. Λέκκα, συντόνισαν την επιχείρηση στο νησί.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κατάσταση στο νησί ομαλοποιείται και δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Ζήτησε από το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης, ψυχραιμία και επέμεινε, τα μέσα ενημέρωσης να μην παρουσιάζουν μια εικόνα για το νησί που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε και εκείνος από την πλευρά του τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε ότι το νησί, σε επίπεδο υποδομών και κτιρίων, άντεξε.

Όπως είπε, οι υποδομές και τα κτίρια δεν έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες, ενώ για το σημείο της τραγωδίας σημείωσε, πως ήταν μια κατάρρευση μικρού τμήματος της οροφής του κτιρίου.

Ο κ. Σπίρτζης είπε, πως το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι το λιμάνι και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στο νησί ειδικό κλιμάκιο μελετητών. Στο νησί βρίσκεται και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ αποφασίστηκε να κλείσει το μεσαιωνικό τείχος, για την πιθανότητα κατολισθήσεων.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων κλιμακίων, ώστε, απόψε κιόλας, να αρχίσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι θα επανελεγχθεί το νοσοκομείο. Ωστόσο επανέλαβε, πως τα κτίρια στο νησί άντεξαν.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε ο Νίκος Τόσκας. Σημείωσε πως από τη 1.40 τα ξημερώματα, οπότε ενημερώθηκαν για τη σεισμική δόνηση, μέχρι τις 4 τα ξημερώματα που μετέβησαν στο νησί, υπήρξε μια ολόκληρη επιχείρηση συντονισμού, μετά από εντολές του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τόσκας είπε, πως υπήρξε κινητοποίηση όχι μόνο σε επίπεδο διασωστών, αλλά και σε επίπεδο αερομεταφοράς, στην περίπτωση που χρειαζόταν. «Οι ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, περιφέρειας, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργών, πυροσβεστικού σώματος και αστυνομίας, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργήσουν ταχύτατα και σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τόσκας είπε ότι από την πρώτη στιγμή ελέγχθηκε το αεροδρόμιο, για να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και πρόσθεσε πως το νησί αυτή την ώρα έχει επανέλθει σε απόλυτα κανονικούς και ομαλούς ρυθμούς και για τους κατοίκους του και για τους τουρίστες.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, που υπογράμμισε και εκείνος από την πλευρά του, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι.

Αναφέρθηκε στον συντονισμό του υπουργείου με τα λιμάνια στη Νίσυρο και την Κάλυμνο για την υποδοχή των επισκεπτών του νησιού, αλλά και την αύξηση δρομολογίων.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια Νίσυρος- Μαστιχάρι αυξάνονται, μετά από εντολή του υπουργείου, για να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες με προορισμό την Κω, ενώ τόνισε πως δεν θα μείνει το νησί χωρίς τουρισμό, καθώς υπήρξε συνεργασία και συνεννόηση με ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί τα δρομολόγια, ώστε να φτάνει σε άλλο λιμάνι του νησιού, έως ότου αποκατασταθούν οι βλάβες στο κυρίως λιμάνι της Κω.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Σαντορινιός είπε: «Ο πολύς ντόρος για ένα νησί και μάλιστα σε τουριστική περίοδο, μόνο καλό δεν κάνει. Από τη στιγμή μάλιστα που ομαλοποιείται η κατάσταση, καλό είναι να ρίξουμε τους τόνους» και πρόσθεσε πως οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους εκεί και να γνωρίζουν πως είναι απολύτως ασφαλείς.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, ως συντονιστής της συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τους πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις των οργάνων τα οποία έχουν και την απόλυτη ευθύνη.