Όλα τα μέτρα στο τραπέζι: Σκέψεις για ωράριο στα μπαρ – Yποχρεωτικές οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Όλα τα μέτρα στο τραπέζι: Σκέψεις για ωράριο στα μπαρ – Yποχρεωτικές οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων
6169853 18.02.2020 A woman walks at the Piraeus port where ships are docked during the 24-hour strike against the new social insurance bill forwarded to the Greek Parliament from the government, in Athens, Greece. The strike paralyzed public transport in Athens, intercity trains and ferry ship services. Kostis Ntantamis / Sputnik Photo: AFP

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.

Στ. Πέτσας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι τις 18 Αυγούστου

Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση που ακολούθησε, ξεκίνησε με την ανακεφαλαίωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Όπως είπε, τα μέτρα συνοδεύονται με αντίμετρα, όπως την επέκταση της αναστολής συμβάσεων στο ίδιο διάστημα που ισχύουν τα μέτρα που έχουν ως συνέπεια και τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μασκών και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο, 4 Αυγούστου έως και τις 18 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως πλέον στα πλοία της ακτοπλοΐας αυξάνεται το πρωτόκολλο της πληρότητας στο 80%, από 60% που ήταν έως σήμερα, και στο 85% από 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό. Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να μένουν μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Με έκδηλη την ανησυχία σχολίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Σύψας ανέλυσε, μιλώντας στο Open TV, τα νέα μέτρα για τις μάσκες καθώς και τις προβλέψεις για επίσπευση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Ο Νίκος Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι παρατηρείται μια «μεγάλη επιβάρυνση» σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά φορτία, επισημαίνοντας πως ρόλο διαδραμάτισαν και τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και η χαλαρότητα που επέδειξε ποσοστό του πληθυσμού.

Αναφορικά με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά νοσηλειών, ο καθηγητής τόνισε ότι «οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν χαλαρώσει» σε αντίθεση με τους νέους που γνωρίζουν ότι σπάνια νοσούν βαριά και χαλάρωσαν. Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές διασωληνώσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να μη συνεχιστεί για πολύ αυτή η καλή επίδοση «εφόσον έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων».

Σημείωσε δε πως αν συνεχιστεί η διασπορά στους νέους τότε ο κορωνοϊός θα φτάσει στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θα ξεκινήσουν οι διασωληνώσεις.

Ο Νίκος Σύψας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της πολιτείας για τον κορωνοϊό υποστηρίζοντας ότι «η επιβάρυνση μπορεί να αναστραφεί» και το καλοκαίρι να περάσει «χωρίς κάποιο “ατύχημα”» με τη σωστή χρήση μασκών, τις αποστάσεις και την απολύμανση των χεριών.

Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής τόνισε ότι είναι πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, κάποια εκ των οποίων μπορούν να γνωστοποιηθούν και άλλα «στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ». Ο κ. Σύψας είπε πως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη «να κλείνουν νωρίς τα μπαρ». Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα είπε ότι μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα.» Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εκκλησίες τις οποίες χαρακτήρισε ως χώρους συνάθροισης και ηλικιωμένων, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της χρήσης μάσκας. Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου ανέφερε ότι «φέτος θα είναι όλα διαφορετικά. Δεν γίνεται να έχουμε λιτανείες. Θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές. Μπορούμε να ασκήσουμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα με χιλιάδες άλλους τρόπους χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο» είπε.