Όλα του QE δύσκολα, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Όλα του QE δύσκολα, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Τι πραγματικά συμβαίνει όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ολοκλήρωση δεύτερης αξιολόγησης, «ενισχυμένη» δόση, αλλά ελάχιστα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος που καθιστούν δύσκολη την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ενόψει του ερχόμενου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Το News 24/7 μίλησε με κορυφαίο κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Θα ήταν καλύτερα να μπει η Ελλάδα στο QE; Ναι, θα ήταν. Είναι όμως αναγκαίο; Οχι, δε νομίζω. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», μας είπε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η πρόταση που βρίσκεται αυτήν την στιγμή πάνω στο τραπέζι είναι η πρόταση της 22ης Μαΐου, της οποίας τους κινδύνους εξηγήσαμε τις προηγούμενες μέρες σε άρθρο. «Υπάρχει η έξυπνη πρόταση των Γάλλων, που προβλέπει ότι αν πάει καλά η οικονομία να αυξάνεται η αποπληρωμή των δόσεων και αν όχι να μειώνεται. Ωστόσο σε αυτήν μία σειρά κρατών φέρνουν αντιρρήσεις, επειδή υπάρχει υπερκάλυψη μέτρων μετά το 2018», εξήγησε. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Γερμανία, συνεπώς, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος, δεν αναμένεται να ευδοκιμήσει η πρόταση.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, γίνονται διεργασίες για την βελτίωση της προηγούμενης πρότασης. «Γίνονται ζυμώσεις και προσπάθειες. Ωστόσο μην περιμένετε να δείτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αναμένατε γιατί οι προσδοκίες ήταν αυξημένες και δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται», είπε. Σε σχέση με την διαρροή των διαλόγων, ο Ευρωπαίος παράγοντας είπε ότι «είναι ακριβείς».

Μιλώντας για το ΔΝΤ, ο ειδικός είπε ότι «έχει παράλογες απαιτήσεις κάθε φορά προς την Ελλάδα ή προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», εξηγώντας πως είτε ζητάει πολλά μέτρα από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, είτε πχ. να μην αποπληρώνει η Ελλάδα δόσεις για το χρέος της ως το 2060 -«τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από την εποχή της αρχαίας Βαβυλώνας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι σε πορεία αποχώρησης μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018. Στην παρούσα φάση ωστόσο θα μείνει με το ρόλο που ήδη έχει, αυτό του εμπειρογνώμονα (και όχι του χρηματοδότη).

Για το θέμα του QE, ο αξιωματούχος δεν το απέρριψε τελείως. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι χωρίς την αλλαγή της εκτίμησης του ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που έκρινε το χρέος ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο”, θα είναι δύσκολο η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Γι’ αυτό, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο στη δόση να υπάρξει ένα επιπλέον ποσό ως “αντιστάθμισμα” για την μη ένταξη στο πρόγραμμα QE.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Σημαντικοί “σταθμοί” στην πορεία αυτή θα είναι το Euro Working Group της 8ης Ιουνίου, καθώς και η συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι 6-7 Ιουνίου.

Πηγή: news247.gr