Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος Μαΐου.

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ανά περιοχή και ανά ζώνη -και όχι οριζόντια, όπως αρχικά προβλεπόταν- ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών , σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Οι νέες τιμές θα αποτελέσουν τον «πιλότο» για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει αγώνα δρόμου για να μπορέσει να παραδώσει το πόρισμα με τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την είσπραξη εσόδων δύο δισεκατομμυρίων-ποσό μειωμένα κατά 650 εκατομμύρια σε σχέση με τα έσοδα που απέφερε ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το βασικό σενάριο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

-Τη διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

-Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων.

-Την αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της επιβολής φόρου ακινήτων μόνο στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως επικρατεί η ιδέα θέσπισης του αφορολόγητου στα 20.000 ή στα 30.000 ευρώ, απαλλάσσοντας τις πολύ μικρές περιουσίες από την καταβολή φόρου. Ό,τι κι αν αποφασιστεί όμως, θα εφαρμοστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.